već je zahladilo

Europa traži da ove zime štedimo energiju. Ljubica iz Rijeke to već radi: 'Ne treba mi sušilica, bura je jaka...

23.9.2022. u 21:20/ Ida Balen

Istražili smo kako se može uštedjeti u kućanstvu - za stupanj ako se smanji grijanje, uštedjet će se šest posto

Ovo je vrijeme kada se struja najviše troši. Između 12 i 13, a, zatim, od 19 do 20 sati. Upravo tada trebalo bi isključiti sve velike potrošače.

Prijedlozi iz Bruxellesa otprilike su onakvi, kakvih se Ljubica Čiković iz Rijeke i sama nastoji držati.

"Ne treba mi sušilica, jer bura naša je dosta jaka pa onda to fino raspuše", govori Ljubica. Upravo je sušilica jedan od najvećih potrošača, a potrošnja se povećava i sušenjem odjeće na radijatorima.

U satima kad je potrošnja na vrhuncu, trebalo bi isključiti većinu uređaja. Ljubica govori: "To se može da ne palim i televiziju i sušilicu, da ne peglam, ali recimo frižider, zamrzivač, te stvari ne možeš iskopčati. A ovo drugo sve mogu iskopčat i neće mi smetati, sve što mi nije potrebno. To možemo istrpjeti par sati svakodnevno bez problema."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
želi ispravljanje nepravde

Bauk: 'Oni koji se griju na struju bit će u težem položaju, a Dalmatinci se ne mogu grijati na plin'

Image
želi ispravljanje nepravde

Bauk: 'Oni koji se griju na struju bit će u težem položaju, a Dalmatinci se ne mogu grijati na plin'

Temperatura u prostorijama ne bi smjela prelaziti od 21 stupanj, jer sa svakim stupnjem potrošnja se povećava za šest posto.

Ljubica nastavlja: "Meni odgovara malo svježije radi samog zdravlja, jer ne podnosim visoke temperature. Ja sam u Italiji radila i tamo je određena temperatura preko dana u stambenim zgradama."

Upravo se čita

Image
DOBRO SE ZABAVLJAJU

VIDEO Pogledajte vatrenu atmosferu Hrvata na ulicama: Ostali navijači nas gledaju i snimaju

Većina je svjesna da nas čeka teška zima. Kristina Babić iz Rijeke govori: "Svakako pokušavam i inače kod kuće uštedjeti, koristim ono razdoblje kada je struja jeftinija, baš za te neke velike potrošače sušilica, suđerica, perilica rublja. Koristim onu tajmer funkciju pa ih uključim u to doba."

Gordan Goden iz Triblja kaže nam: "Inače se mi trudimo da trošimo što manje i mislim da je to pametni put u ovo doba u kojem živimo da se troši što manje energije."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Europska komisija na stol je stavila prijedloge ušteda. Svaka država treba ih prilagoditi sebi. Hoće li ih se stanovnici držati je na njima, neće biti provjera što se događa iza zatvorenih prozora.

Više s weba

Pročitajte još

Image
BIRA SE JELENIĆEV NASLJEDNIK

Kandidati za glavnog državnog odvjetnika razgovarali u Vladi: 'Moje šanse su daleko najbolje...'

Više s weba