čekaju se odobrenja

Evo i dobrih vijesti - stiže sve više lijekova protiv COVID-a: Za sada su Hrvatskoj odobrena tri

thumbnail
14.12.2021. u 22:31/ Kristina Čirjak

Najnoviji lijek izašao je iz Pfizerovog laboratorija i pomaže u sprječavanju teške bolesti COVIDA te pomaže protiv omikrona

Pfizer je danas objavio kako su istraživanja pokazala da njegov lijek Paxlovid rizik od hospitalizacije i smrti smanjuje za skoro 90 posto. Međutim, Paxlovid kao i još neki testni lijekovi još nije odobren.

Istraživanje je provedeno na više od 2000 necijepljenih pacijenata s teškim simptomima.

"Djeluje tako da sprječava umnažanje samog virusa unutar stanice. Na taj način sprječava širenje virusa. On se pije, odnosno pretpostavljam da će se on osobama preporučiti nekoliko dana od razvoja same kliničke slike, hoće li to biti 5 ili 7 dana to ćemo vidjeti kako će oni preporučiti", objasnila je Tihana Šlezak, epidemiologinja u HALMED-u.

Već do kraja mjeseca stiže još jedan lijek. Zove se Ronapreve. Sadrži protutijela slična onima koja razvijamo preboljenjem ili cijepljenjem. Nije za kućnu uporabu i koristi se nakon pojave simptoma.

"Daje se u obliku infuzije, pacijent dođe na terapiju, infuzija traje sat vremena, potrebno je još sat vremena da dođe sebi i onda odlazi kući na liječenje, znači ne treba bolničko liječenje", kaže Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević.

Naručeno je 1800 doza, a bit će za starije od 65 godina i osobe s kroničnim bolestima.

Image
pod jednim uvjetom

Dr. Trampuž: 'Lijekovi protiv COVID-a imaju gore nuspojave od cjepiva. Pandemija u Njemačkoj završava na ljeto uz jedan uvjet'

Image
pod jednim uvjetom

Dr. Trampuž: 'Lijekovi protiv COVID-a imaju gore nuspojave od cjepiva. Pandemija u Njemačkoj završava na ljeto uz jedan uvjet'

"One koje imaju dijabetes, pacijenti s kroničnim bolestima koje oslabljuju imunitet, srčani bolesnici, plućni bolesnici... Sve su to bolesnici koje možemo spasiti od hospitalizacije i težeg oblika bolesti", kaže Puljiz.

U Hrvatskoj su za sada ukupno odobrena tri lijeka za liječenje oboljelih od COVID-a: Remdesivir, Ronapreve, Regkirona. 

"Jedan je odobren još prošle godine i to je remdivisir, jedan antivirusni lijek koji je namijenjen osobama koje su razvile pneumoniju i potreban im je dodatan kisik. Imamo još dva lijeka odobrena ovaj mjesec i oni su namijenjeni pacijentima koji nisu razvili teški oblik", rekla je Šlezak.

Osim ova tri, EMA trenutačno provodi ocjenu većeg broja lijekova za liječenje ili prevenciju COVID-a.

Od listopadu rade na odobrenju lijeka koji se zove molnupiravir. To je antivirusni lijek koji se pije u obliku kapsula. Može se primjenjivati kod odraslih osoba kojima nije potrebna terapija kisikom, a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti. Iako nije službeno registriran u EU, Slovenija ga je odobrila.

Upravo se čita

Image
HDZ VS MOŽEMO!

Zaiskrilo pred kamerama RTL-a. 'Iznenađen sam što je prihvatila duel'. Benčić: 'Samo da njega učinim sretnim'

"Vjerojatno će to značiti jednu pomoć u borbi, pogotovo ako će po najavama pomoći. mi se zalažemo da se nastavi s preventivom i da se cijepe i ni ne dođu u situaciju da u bolnici moraju primiti lijek", objašnjava Vesna Višekruna Vučina.

Bolje spriječiti nego liječiti. Međutim, puno se očekuje i od AstraZenecinog lijeka koji štiti od zaraze. U Europi još nije odobren, ali je u SAD-u.

Tri sestre
Laži sa mnom
Señorita 89
Trag divljači
Život na vagi
default_cta
Raspoloženi za ljubav
Ljubav je na selu
Kako zadovoljiti ženu
Elon Musk show

Više s weba

Pročitajte još

Image
NOVI CIRKUS u saboru

Ivana Kekin: 'Ne slušam kolegu Zekanovića jer to može uzrokovati trajno oštećenje mozga'

Više s weba