ATRAKCIJA I POL!

Fekalije diljem Jadrana vidljive iz svemira: 'Morsko dno u dijelu Istre nalik je gnoju'

15.9.2019. u 19:55/ Ivan Dobran

Fekalno zagađenje mora vidljivo iz svemira zaprepastilo je stanovnike južne Istre

Fekalno zagađenje mora vidljivo iz svemira zaprepastilo je stanovnike južne Istre. Snimka googleova satelita prikazuje mrlju promjera stotinjak metara na samo petsto metara od obale. 

Dok se mještani godinama žale na smrad, podaci Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije pokazuju da je kakvoća mora izvrsna.

Ispust star gotovo 40 godina fekalne vode ispušta u more na samo 12 metara dubine. Mještani se redovito žale na smrad, ali sustav ima važeću dozvolu za rad do 2023. godine.

Ivica Baradić, kapetan duge plovidbe iz Fažane, upozorava: ''Dosta tih nečistoća izlazi na površinu i sa zapadnim vjetrovima, pogotovo ljeti s maestralom, kako to nije daleko od obale polako se kreće prema obali''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ondje kupačima kvari zabavu u krugu od nekoliko kilometara. Zagorka Rulić iz Banja Luke upozorava: ''Jučer je bilo malo prljavo, malo ružno, malo je nanosilo smrad. Danas je već super, čisto kao što i vidite, odlično se kupati''.

Izolirani slučaj?

Nadležno komunalno poduzeće tvrdi da je Googleov satelit snimio izolirani slučaj specifičan za zimsko razdoblje pa tako Robi Fuart, rukovoditelj djelatnosti u Pragrandi, ističe: ''Ono što možemo reći iz podataka koje smo izvukli da je u to doba godine razlika temperature mora i otpadnih voda je takva da ne pogoduje njihovom raspršivanju''.

Upravo se čita

Image
Pomozimo i mi!

Talijanski umjetnici velika srca Zagrebu poklanjaju spektakl u Lisinskom za pomoć djeci

No mještani i turisti tvrde da je smrad gotovo svakodnevan. Pred našu kameru ne žele zbog straha da se nekome ne zamjere. Ipak, nešto kasnije jedan nam ribar šalje fotografije koje prikazuju smeđu mrlju na moru. Morsko dno je kaže, nalik gnoju.

Samo vrh ledene sante

''Ovo u Peroju samo je vrh ledene sante i vjerojatno nije jedina stvar što se dogodila Jadranu, ali čini se da za svaki veći problem u Hrvatskoj trebate neku dramatičnu vizualnu konstrukciju da bi odgovorni reagirali, a slika iz svemira to svakako jest'', zaključuje Jurica Gašpar s portala Morski.hr.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadležno komunalno poduzeće ove je godine pokrenulo projekt novog pročistača koji će raditi biološku razgradnju fekalija te proizvod ispuštati na prihvatljivih 30 metara dubine.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba