PLAĆA OD 5.000 DO 10.000 KUNA

Fenomen u KBC-u Osijek: Za jedno mjesto medicinske sestre javi se 3,7 kandidatkinja

Image
Foto: PIXSELL/RTL

Medicinska sestra i tehničar među najtraženijim su zanimanjima u Europi, gdje se plaća penje i do 2.500 eura

16.11.2019. u 16:16/ Vijesti.hr

Prema podacima Hrvatskog sindikata medicinskih sestara i tehničara (HSSMS/MT), u hrvatskom zdravstvu nedostaje oko 12.000 djelatnika i djelatnica te struke, a čak su 2.000 medicinskih sestara i tehničara predale zahtjev za odlazak u inozemstvo.

Medicinska sestra i tehničar, prema riječima predsjednice HSSMS/MT-a Ankice Prašnjak, među najtraženijim su zanimanjima u Europi, gdje se plaća penje i do 2.500 eura.

No, unatoč ovakvim trendovima, Klinički bolnički centar Osijek je po ovom pitanju fenomen u Hrvatskoj i opetovano kod svakog natječaja za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara ima nekoliko puta veći broj zainteresiranih od broja mjesta koje nude.

''Na posljednjem natječaju za zapošljavanje medicinskih sestara i tehničara tražili smo 50 izvršitelja na neodređeno vrijeme, a javilo se 135 kandidata i kandidatkinja, dok je na pretposljednjem natječaju za 15 izvršitelja na određeno vrijeme bilo 55 prijava. Samo u posljednje tri i pol godine imali smo 43 prelaska medicinskih sestara iz drugih ustanova unutar zdravstvene mreže, a treba reći i da je u svibnju 2016., kada sam postao ravnatelj u KBC-u Osijek, bilo zaposleno 1213 medicinskih sestara i tehničara, a sada ih je 1303. To je povećanje za gotovo 100 medicinskih djelatnika samo u segmentu sestrinstva'', istaknuo je za Glas Slavonije doc.dr.sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a Osijek.

Nedavno je to potvrdila i pomoćnica ravnatelja KBCO-a za sestrinstvo, glavna sestra Nevenka Begić: ''Početna plaća sestre u osječkoj bolnici kreće se od 5.000 kuna, a s obzirom na uvjete rada, smjenskog rada, ali i stupanj obrazovanja, može se popeti do 10.000 kuna. Stoga je upravo ova bolnica jedna od traženijih institucija za sestre''.

''Također, velika zasluga ide i Medicinskoj školi Osijek, gdje učenici u petom razredu, zajedno sa svojim mentorima, obavljaju stručni dio školovanja na našim odjelima i tu se izravno uče i pripremaju za rad u ovoj ustanovi. Sestre koje su prešle iz drugih ustanova kod nas obično dolaze iz Dalmacije, Zagrebačke te Primorsko-goranske županije, gdje su im troškovi stanovanja bili visoki, a ovdje imaju svoju nekretninu u kojoj mogu živjeti. To su iskusni djelatnici koji odmah počinju raditi, a dodatna je pogodnost što je Ministarstvo zdravstva prije dvije godine omogućilo zapošljavanje bez natječaja, odnosno u takvim je slučajevima dovoljna samo suglasnost dvaju ravnatelja te Ministarstva zdravstva, ako su u ustanovi iz koje dolaze bili zaposleni na neodređeno'', objasnila je Begić.

Ravnatelj KBC-a Osijek napominje i kako su imali slučajeve medicinskih sestara koje su se htjele vratiti u Osijek, ali im tamošnje uprave to zbog manjka kadra ne dopuštaju. Naime, oni nemaju na tržištu gdje uopće pronaći radnu snagu.

Ravnateljica Medicinske škole Osijek, mag. med. techn. Sanja Dravinski, ističe kako 90 posto učenika i učenica pristupa polaganju državne mature. Prošle godine, kaže, od 78 sestara njih 20 upisalo je studij sestrinstva.

''Trećina ukupno upisanih zaposlila se što u osječkom KBC-u, što u zdravstvenim ustanovama u okolici. Nemamo podatak da je u ovoj ili protekloj godini itko otišao van, a prije tri godine cijela je generacija, odnosno njih desetak, otišla u Irsku. Taj je negativni trend sada zaustavljen'', objašnjava ravnateljica i ističe da se na smjer medicinska sestra, odnosno medicinski tehničar, u Medicinskoj školi Osijek prošle godine prijavilo više od tisuću učenika i učenica.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Općina poznata po šamanu i halucinogenoj buniki, sada je prvak u cijepljenju. Saborsko na 61% zbog obiteljske doktorice, pripadnice Hare Krišne

Više s weba