Hrvoje Japunčić

Financijski analitičar: 'U 2022. godini smo sigurni od recesije, a što će biti 2023. - tko zna...'

25.6.2022. u 19:18/ RTL Danas

Povećanje rejtinga je i s jedne strane posljedica ulaska u Eurozonu, ali i posljednjih nekoliko godina imamo bolje trendove u sektoru javnih financija

Dosad bilježimo 25 posto veći iznos fiskalnih računa nego prije 3 ljeta. I to nije jedina dobra vijest za ministra Zdravka Marića.

Čim vijeće ministara financija Europske unije i formalno potvrdi spremnost Hrvatske za ulazak u eurozonu, kreditna agencija Moodys će nam podignuti kreditni rejting za čak dva stupnja, na investicijski. To će biti povijesno najviši rejting te agencije za Hrvatsku. Službena objava trebala bi se dogoditi nakon 12. srpnja.

No, uz tu dobru vijest, idu i loše ubrzanje inflacije i usporavanje svjetskih gospodarstava. Iako recesija nije u projekcijama Ministarstva financija za ovu godinu, Marić kaže da je Vlada na oprezu.

Povećanje rejtinga, ali i inflaciju, recesiju i zaradu od turističke sezone analizirat će financijski analitičar Hrvoje Japunčić za RTL Danas s kojim je razgovarao Ilija Radić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Efektivno povećanje kreditne ocjene znači da analitičari i šira financijska javnost ocjenjuje da se ukupni kreditni rizici smanjuju i posljedično trebali bi biti niži troškovi zaduženja mogućih aranžmana bilo od strane Republike Hrvatske", objašnjava Japunčić.

Image
GOST - ANDREJ GRUBIŠIĆ

Financijski stručnjak o inflaciji: '100 kn iz prošle godine danas vrijede 2 kn manje. Nekretnine su skuplje 30-40 posto nego 2016. godine'

Image
GOST - ANDREJ GRUBIŠIĆ

Financijski stručnjak o inflaciji: '100 kn iz prošle godine danas vrijede 2 kn manje. Nekretnine su skuplje 30-40 posto nego 2016. godine'

Povećanje rejtinga je i s jedne strane posljedica ulaska u Eurozonu, ali i posljednjih nekoliko godina imamo bolje trendove u sektoru javnih financija, a kada se daje ocjena kreditnog rejtinga gleda se širi spektar svih ekonomskih odluka, kaže financijski analitičar.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Investicijski rejting zaziva investicije, ali podizanje kamatnih stopa središnjih banaka radi suprotan efekt. Postoji li strah od pada gospodarske aktivnosti? Japunčić je odgovorio kako moramo uzeti u obzir okolnost da su kamatne stope bile na vrlo niskim razinama, tako da investicijski projekti mogli su se evaluirati s povišenim kamatnim stopama i tu bi se u toj cijeloj matematici dalo prostora i za investicije i za konkretne stope potrošnje općenito.

BDP nam većinom generira osobna potrošnja. Japunčić smatra da građani već sada biraju koje proizvode će kupiti ili ih zamjenjuju s nekim drugim proizvodima te smatra da će se u sedmom i osmom mjesecu distribucijski kanali hrane uspjeti riješiti koji će imati pozitivna utjecaj na snižavanje inflacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dok će energenti pogotovo za Europu ostati upitni. Ove godine ne očekujem recesijske trendove u Hrvatskoj, a i vjerujem da ćemo na zimu nećemo imati više recesijskih trendova nego će doći do usporavanja ekonomije", dodaje Japunčić.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kaos diljem Hrvatske

Strašni prizori: Pogledajte što je olujni vjetar učinio u Osijeku i Zagrebu. Rušio stabla, štandove, auta...

Više s weba