'i mi smo zdravstvo'

FOTO Na Zrinjevcu veliki prosvjed medicinskih sestara: Nema ih dovoljno, rade u lošim uvjetima i potplaćene su

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell

Potaknute povećanjem plaća liječnika nakon njihovog velikog prosvjeda na Markovom trgu, medicinske su sestre iz cijele Hrvatske stigle na Zrinjevac. Prosvjed su organizirali Hrvatski sindikat medicinskih sestara i Samostalni sindikat zdravstva

11.5.2023. u 12:20/ Danas.hr/Hina

Na zagrebačkom je Zrinjevcu jutros u 11 sati počeo prosvjed medicinskih sestara i tehničara, kao i nezdravstvenog osoblja, pod geslom "I mi smo zdravstvo".

Izlaskom su na ulice potaknuti povećanjem plaća doktorima nakon velikog prosvjeda liječnika iz cijele na Markovom trgu.

Na Zrinjevcu ih se danas očekuje od 500 do 1000 iz cijele Hrvatske, a dosad je u Zagreb stiglo 20-ak autobusa. Prosvjed je, unatoč kiši, počeo u 11 sati, uz poruku da su vladajući u svom odnosu prema njima "prešli Rubikon".

Okupljene sestre upozorile se da su potplaćene, da rade u nemogućim uvjetima, da se ne poštuju se kolektivni ugovori, nema ih dovoljno, a poslodavci se ponašaju kao da su ustanove "njihova prćija".

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Image
Slavko Midzor/Pixsell

Prosvjed je organizirao Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara te Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi, koji traži da se sestrama povećaju koeficijenti za najmanje deset posto, te da ih primi premijer Andrej Plenković, kao što je primio u travnju liječničke udruge.

Okupljenima se najprije obratila predsjednica Sestrinskog sindikata Anica Prašnjak rekavši da i "nebo danas plače nad sudbinom sestara".

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Image
Slavko Midzor/Pixsell

"Ovo je za nas veliki skup iako nisu mogle doći sve sestre koje rade kako bi sustav funkcioniralo", rekla je Prašnjak.

Predsjednik Samostalnog sindikata Stjepan Topolnjak pozvao je premijera i resornog ministra da ih prime i da se prema njima ponašaju na isti način kao prema liječnicima. Upozorio je i da dio zaposlenih u sustavu radi na minimalcu te da većina ne može živjeti od svojih plaća.

Plaćama ne mogu podmiriti troškove života

Okupljene sestre izjavile su medijima da su potplaćene, a dio sestara iz Ogulina stigao je iz noćne smjene. Poručile su da se došle jer su im uvjeti rada nemogući, da ne mogu svojim plaćama podmiriti troškove života.

Transparente nose i inženjeri laboratorijske dijagnostike s porukom da su oni "prva karika u lancu dijagnostike", a iz našičke bolnice sestre nose transparent "da će se prijeći Rubikon ako ne uzmu stvar u svoje ruke".

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Image
Slavko Midzor/Pixsell

Sindikati su od 3. svibnja održavali polusatne prosvjede ispred bolnica diljem Hrvatske kako bi upozorili na nezadovoljstvo svojih članova te su tražili da ih primi predsjednik Vlade Andrej Plenković, no to se nije dogodilo.

Upravo se čita

Image
SPIRALA NASILJA

U zadnja 24 sata prijavljeno je 18 slučaja nasilja u obitelji, a društvene mreže kipe od odvratnih komentara

No, premijer je ovoga tjedna razgovor sa sindikatima delegirao na ministra zdravstva Vilija Beroša, ali ni on se nije sastao sa sindikatima. Umjesto toga, poslao im je poruku da se za materijalna prava bore putem kolektivnih pregovora koji su u tijeku.

Image
Foto: Slavko Midzor/Pixsell
Image
Slavko Midzor/Pixsell

Čelnica Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Anica Prašnjak najavila je mogućio štrajk nakon 25. svibnja, ako će Vlada i dalje ignorirati njihove zahtjeve.

Sestrinski sindikat i Samostalni sindikat zdravstva okupljaju zajedno više od 20.000 zaposlenih, te smatraju da su postojećim parcijalnim rješenjem za liječnike ostali zanemareni i obezvrijeđeni.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
prinova kod Kostelića

Janica Kostelić rodila drugo dijete, brat Ivica ponosan!

Više s weba