Može se!

Frane i Darko su prije 30 godina u garaži servisirali traktore, sada su vlasnici stroja kojeg želi pola Europ...

11.9.2019. u 7:05/ Goran Latković

Proizveli su hrvatsku čistilicu. Veliki usisavač - prvo je hrvatsko vozilo namijenjeno čišćenju ulica.

Prije 30 godina dva su prijatelja inžinjera, Frane i Darko, u selu Kalinovac pored Đurđevca iz svoje garaže krenuli u skroman biznis: počeli su servisirati poljoprivredne strojeve.

Danas imaju tvornicu s 300 zaposlenih,  jednu od najvećih takvih u Europi koja proizvodi vozila i opremu za komunalne radove, njihove ralice primjerice čiste snijeg i u Rusiji. I ne samo to, proizveli su hrvatsku čistilicu. Veliki usisavač - prvo je hrvatsko vozilo namijenjeno čišćenju ulica.

Tko kaže da naše smeće moraju čistii stranci. Hrvatska ima svoju prvu čistilicu za ulice proizvedenu u Kalinovcu pokraj Đurđevca.

"Maksimalna brzina u ovom radnom modu je 12 kilometara na sat. Postoje kamere. Prednja kamera služi da vidimo što usisavamo i koje smeće je ispod, a stražnja kamera da vidimo kud se krećemo", objašnjava za RTL Direkt Miroslav, zaposlenik u proizvodnji.

"Jako lijepo ju je voziti. Nema buke unutra, ima radio, klima uređaj, bez brige cijeli dan radiš i lijepo je raditi u njoj", dodaje njegov kolega.

Zapela je za oko i partnerima iz Norveške koji su u Kalinovac došli drugim poslom, ali su je odlučili kupiti.

"Ovo vozilo nam je zanimljivo zato što ima noviji izgled i udobnije je za vozača. Ima viši krov za vozača. Kada ga uspoređujemo s konkurencijom jeftiniji su odnosu na ostale", rekao je Vidar Jansen, product menadžer iz Norveške.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponudit će je hrvatskim gradovima, ali čistit će uglavnom europske metropole - jer ovoj tvrtki izvoz čini 80 posto prihoda.

Početna cijena prve hrvatske čistilice je 80 tisuća eura za osnovni paket opreme, naravno što je oprema bolja to je čistilica skuplja.

Ova tvrtka jedina u Hrvatskoj proizvodi komunalnu opremu. Njihove ralice čiste snijeg u Rusiji, Skandinavci s njihovima strojevima odleđuju ceste

Iako prodaju strojeve za zimsko održavanje prometnica, klimatske promjene natjerale su ih da dugoročno razmišljaju i proizvedu čistilicu za sva godišnja doba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
SRETNO SU SLETJELI

Drama na letu iz Dubrovnika prema Zagrebu: 'Mnogi su vrištali, jedna djevojka je i plakala'

"Projekt je počeo 2017. godine  i sad u 2019. godini je prva izvedba ove čistilice pri kraju. Projekt traje četiri godine i završit će iduće godine s električnom verzijom ove čistilice", kaže predsjednik uprave Ivan Franičević.

Sve je krenulo prije 30 godina u ovoj garaži gdje su Frane i Darko popravljali strojeve. 
Danas imaju pet pogona, 70 proizvoda, 300 zaposlenih, podružnice u  regiji, i uspješan obiteljski posao.

"Naši nasljednici su naši sinovi. Kolega ima dva sina i ja dva sina i sva četvorica rade u firmi. Sin od kolege Franičevića je trenutno predsjednik uprave. Na početku smo ja i Darko bili jedini zaposlenici, to je bilo 90-e godine kad smo krenuli, a danas imamo 330 zaposlenika.

Među njima je i Marija, jedina žena koja radi u proizvodnji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Školovala se za operaterku CNC stroja, ali je nitko nije htio zaposliti samo zato jer je žena. Sve dok u Kalinovac nije poslala motivacijsko pismo i dobila posao.

"Napisala sam moja prethodna iskustva. Moja prethodna iskustva s prakse, s ljudima, koja sam doživjela u smislu da mi je rečeno da ću bit konobarica a ne da ću radit to što radim. Ja sam došla s velikim strahom, nitko mi nije ništa rekao ništa konkretno samo su me prihvatili", kaže nam Marija. 

Radi ovdje i jedan robot - najskuplji i  najmoderniji stroj u pogonu. 

I tako u 40 zemalja, na 5 kontinenata,  koriste strojeve koji se proizvode u maloj općini s 1500 stanovnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
vlada donijela uredbu

Od sutra su jeftinije sve vrste goriva: Ovo su nove cijene

Više s weba