Velikodušni volonteri

Od Konga do volontiranja u zagrebačkoj pučkoj kuhinji: Mladi fratri pomažu onima koji teško žive

18.8.2020. u 20:50/ Donna Diana Prćić

Ni kiša nije spriječila 25 budućih svećenika da uz pjesmu i molitvu, dijele hranu potrebitima

Pučka kuhinja svetog Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu okupila je mlade iz Hrvatske i BiH kako bi volontirali prije nego što postanu svećenici.

Svakodnevno, kažu, susreću građane koji teško žive, kako materijalno tako i duhovno, pa je najmanje što mogu učiniti biti blizu njih te im život uljepšati uz glazbu. 

Franjevačka radost širila se u podne ispred pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu. Ni kiša nije spriječila 25 budućih svećenika da uz pjesmu i molitvu, dijele hranu potrebitima. Priprema je to za doživotni zavjet.

"Uz neki odgoj i odlazak na misu, vidio sam iz priča svojih roditelja da fratri puno znače za naš narod iz Bosne i Hercegovine ovdje u Hrvatskoj pa sam se i ja odlučio na taj način dati kao što vidite za drugoga", poručio je fra Marko Ćosić, budući svećenik iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Težak život beskućnika

Više od tri godine nije postojao: 'Kako mogu biti problem sustava ako me uopće nema? Ovaj život je pakao!'

Image
Težak život beskućnika

Više od tri godine nije postojao: 'Kako mogu biti problem sustava ako me uopće nema? Ovaj život je pakao!'

Među fratrima iz Hrvatske i BiH, na Sveti Duh su stigla i dvojica rodom iz Demokratske Republike Kongo. Studiraju filozofiju u Splitu.

"Mi smo na duhovnoj vježbi i nakon duhovne vježbe će biti svečani zavjet zato smo ovdje", rekao je Richard Kaklile Mahamba, fratar iz DR Kongo.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

Svake godine se okupljaju mladi fratri iz nekoliko franjevačkih provincija. Tijekom mjesec dana obrađuju različite teme, franjevačke, pastoralne i karitativne.

"To je nekako u našoj karizmi da razvijamo ovakvu vrstu pastorala. Zato smo ovdje danas na Svetom Duhu kako bi ovi mladići, budući svećenici imali kontakt s ljudima, dobili taj osjećaj rada s onima koji su u potrebi", izjavio je fra Stjepan Brčina, odgojitelj budućih svećenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podijelili su tristotinjak obroka. Na meniju grah i suho meso. Korisnici su još dobili jogurt te voće i povrće. No, ručak se satima čeka u koloni.

"Redovi su svaki dan do dolje skroz. Ja ne znam odakle njima toliko hrane, nisam pitao fra Vladu, ja sam izuzetno zadovoljan", rekao je Ivan, korisnik pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

"Bez ovoga teško da bi se preživjelo. Sinovi pomažu koliko mogu, ali i oni imaju svoj život na koncu konca", poručio je Marijan, korisnik pučke kuhinje na Svetom Duhu u Zagrebu.

Od početka epidemije hrana se dijeli izvan prostorija pučke kuhinje. Pazi se, koliko je moguće, na epidemiološke mjere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod njih je malo problem socijalna distanca od dva metra, ali svi više manje nose maske", rekao je fra Vilček Novački, voditelj pučke kuhinje na Svetom Duhu.

Ipak, uz sve životne nedaće, dašak dobrog duha za drugoga jer to je u duhu Franjevaca.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba