otkrio što najviše pamti

General Kundid za RTL: 'Paradigma sukoba kakav se vodio u Domovinskom ratu nije se ništa bitno promijenila d...

5.8.2022. u 19:24/ RTL Danas

'Kroz operaciju Oluja izvojevali smo veličanstvenu pobjedu hrvatskom narodu'

General Tihomir Kundid gostovao je u RTL-u Danas s Andrijom Jarkom.

Kaže kako je operacija Oluja, najveća vojna operacija u hrvatskoj povijesti, izvedena besprijekorno. "Kroz demonstraciju svih elemenata zračno-kopnene bitke kroz operaciju Oluja izvojevali smo veličanstvenu pobjedu hrvatskom narodu. Hrvatska vojska se krozu Oluju etablirala kao regionalna vojna sila, neprikosnovena je činjenica da je hrvatska vojska u nevjerojatnih pet godina postojanja razvila fantastičnu razinu borbene moći. Kroz Oluju, na sinkronizacijski način prikazano djelovanje svih elemenata vojne moći. Oluja je oslobodila okupirana područja, ali zauvijek slomila ideju o velikoj srbiji", govori.

Što se tiče tih vojnih metoda danas kaže da se sve vojske svijeta referiraju na svoju povijest pa se i Hrvatska referira na Domovinski rat. "Paradigma konvencionalnog sukoba kakav se vodio u Domovinskom ratu nije se ništa bitno promijenila kakva je danas. U 20-ak godina do rata u Ukrajini vodili su se hibridni sukobi. Iz Domovinskog rata mogu se naučiti iskustva, lekcije, koje danas naše postrojbe koriste pri obučavanju", navodi.

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

Dobronić za RTL na obljetnicu Oluje: 'Svi smo skakali od veselja, to je bila prekretnica u ratu'

Image
PREDSJEDNIK VRHOVNOG SUDA

Dobronić za RTL na obljetnicu Oluje: 'Svi smo skakali od veselja, to je bila prekretnica u ratu'

Najviše pamti da je bio u smjeru napada Moščenica-Petrinja-Kostajnica i koliko je izuzetno teško bilo probiti prednji kraj obrane protivnika. "Koliko vremena, energije i ljudskih života su izgubili da bi ostvarili zadaću u Oluji", navodi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitan gdje je danas Hrvatska vojska, general kaže da je i danas je opremljena suvremenim oružani paltformama, besprijekorno obučena i jamac sigurnosti naroda. "Nalazi se u zamahu opremanja i modernizacije s najsuvremenijim sustavima, Bradleyima, višenamjenskim avionima, oklopnim sustavima…", zaključuje.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Transformacija

Pogledajte kako je Zavadlav izgledao kada je uhićen, a kako izgleda danas

Više s weba