ZLOSTAVLJANJE ŽENA

Glumica Sanja Vejnović otvoreno u Direktu: 'Naš uvaženi glumac mi je pokušao ući u sobu nasilno, a poslije mi...

thumbnail
28.1.2021. u 23:00/ Vijesti.hr

U RTL Direktu gostovala je hrvatska glumica Sanja Vejnović

Žene ovih dana pričaju o pokušajima silovanja, o neprimjerenim komentarima, o neželjenim dodirima, o svemu onome o čemu se dosad u Hrvatskoj nije baš često pričalo. 

O svemu tome u RTL Direktu govorila je i glumica Sanja Vejnović

Kazala je da se nada da je njezina kolegica Milena Radulović otvorila Pandorinu kutiju. "Nadam se da je u Pandorinoj kutiji, kao u grčkoj mitologiji, ostala nada. Mi je svi imamo da će se to konačno početi rješavati kako treba", kazala je. 

"Kada kažemo Milena Radulović uvijek kažemo i njeno zvanje - glumica. Pa se cijela priča počinje vezivati uz naše zvanje. Onda je bila maloljetna kada su se zlostavljanja događala. Silovanja je izvršavao dramski pedagog u jednoj školi koju je pohađala kao slobodnu aktivnost. Divim joj se da je snašla hrabrosti i snage da istupi jer istupanjem sa svojim imenom i prezimenom i imenom i prezimenom zlostavljača, silovatelja, ne možemo više šutjeti kao društvo", rekla je. 

Image
šokantna i potresna ispovijest

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! 'Dok me bivši muž silovao, moja mama je govorila da će me i ona štapom. Bila sam sva krvava'

Image
šokantna i potresna ispovijest

UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ! 'Dok me bivši muž silovao, moja mama je govorila da će me i ona štapom. Bila sam sva krvava'

Podsjetila je da se nakon toga oformila stranica "Nisam tražila" gdje su i naše glumice iznijele vrlo potresna svjedočanstva o zlostavljanjima i uznemiravanjima. "Ja sam ih sve čitala ove dane i kod svih normalnih i empatičnih ljudi, to izaziva užas", kazala je. 

"Prisutno je svugdje"

Smatra da to nije ekskluzivno vezano uz glumački poziv nego ih ima u svim profesijama i na svim nivoima. "Ono je prisutno svugdje", kazala je. 

"Ove dane slušam priče i od djece mojih prijatelja. Netko studira na Medicini, netko na Stomatologiji - vrlo slične priče čujemo pa neka se i to otvori", kazala je, ali i napomenula da se zlostavljači ne mogu staviti u jedan kalup i oni nemaju obrazac. "Pojavljivat će se u svim slojevima društva i svim slojevima obrazovanja", kazala je. 

Progovorila i o svojim iskustvima

Otkrila je da je i ona imala sličnih iskustava. "Počela bih od onih iskustava koje svi potisnemo, a koja se događaju u najranijoj dobi i koji nam postaju tako, mi svi svoje ranice zatvaramo i zaboravljamo, i to je neki obrambeni mehanizam. Ali, ove dane razgovarajući sa svim svojim prijateljicama, ne samo glumicama, vraćju se sjećanja na neka događanja pri izlascima u mladosti, pri neprimjerenim ponašanjima, pri pokušajima silovanja..", kazala je. 

"Mogu spomenuti jedan primjer koji bi mogao ilustrirati ono što bi se trebalo promijeniti i dogoditi, prevencija koja je užasno bitna od najranije školske dobi pa sve kasnije, djecu moramo naučiti da shvate koje ponašanje je prihvatljivo a koje nije, što je zlostavljanje i kojih ima vrsta i zašto nešto nije prihvatljivo", kazala je. 

"Dok sam bila djevojčica u pubertetu u osnovnoj školi. U to doba dječaci imaju potrebu ne obuzdavati svoje hormone koje ispoljavaju tako da djevojčice primaju za grudi i mjesta koja nisu ugodna. To jedno iskustvo meni nikako nije bilo ugodno, a nije niti mojim prijateljicama u razredu. Požalile smo se razrednici koja nam je dala odgovor da su to dječaci, da njima rade hormoni i da je to normalno. Tada sam taj odgovor prihvatila, a sada se pitam je li to bio odgovor jednog pedagoga", kazala je i dodala kako pretpostavlja da bi danas odgovor profesora bio drugačiji. 

"Morala sam izgraditi neki obrambeni mehanizam i počela sam trenirati džudo ne bi li se naučila braniti i istuči dečke kada bih se našla u toj situaciji, a branila sam i prijateljice", kazala je. 

Upravo se čita

Image
potvrdio eu parlament

Nova pravila: Ukinut će se automatsko povećanje minusa i slanje kartica

Zlostavljanja na poslu

"Doživljavala sam i svojevrsno zlostavljanje na poslu, u glumačkom poslu u zreloj dobi. Ne seksualne prirode, ali mizogeno i seksističkih primjedba i raznih vrsti perfidnih zlostavljanja od jednog kolege. Nisam tome bila samo ja izložena, već cijeli ženski dio ekipe. Tog sam kolegu prijavljivala, tražila zaštitu, a nisam je dobila. Izborila sam se sama i borila sam se tijekom snimanja na svoj svojstven način", kazala je. 

"Odgovor bi bio: show must go on. E pa ne mora uvijek. Prekasno je on maknut iz serije i prekasno smo mi bili oslobođeni tog zlostavljanja", kazala je i dodala da je i u mladosti imala primjere neprimjerenog seksualnog uznemiravanja. 

"Na silu je htio ući u sobu"

"To sam isto sama rješavala. Radilo se o jednom kolegi koji je bio puno stariji, ja sam imala svega 20 godina, a on je imao 25 godina više, oženjen i vrlo poznat i prihvaćen od društva. Svi su ga voljeli. Pokojan je pa mu neću reći ime. On je na silu htio ući u sobu kada smo spavali u hotelu na snimanju. Izgurala sam ga, nije se ništa desilo. Rekla sam da ću vikati i izgurala sam ga iz sobe", kazala je i dodala kako drugo jutro to nikome nije rekla. 

"Bila sam sretna da sam ja izvojevala svoju malu pobjedu i da sam ga otjerala. On se na mene ljutio i sa mnom nije htio razgovarati. Nije htio proći tekst prije scene i to je rezultiralo prijetnjom da sljedeći film koji sam trebala raditi, a već sam se dogovorila s redateljem, kada je čuo da bi trebala glumiti glavnu ulogu, rekao je da se to neće desiti. I to se stvarno nije desilo", kazala je i dodala da ona to nije krila od filmske okoline. 

"Kada se njegovo ime spomenulo, ja bih uvijek ispričala što se dogodilo i na taj način sam si olakšavala to da ipak nekome ispričam", kazala je i dodala da trebamo prestati šutjeti. 

Večera za 5
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Obiteljske tajne

Više s weba

Pročitajte još

Image
KOMENTARI NA GOVOR

Studentica iz Zagorja na Redditu: 'Lik mi je rekao da govorim normalno jer mu se gadi moj naglasak'

Više s weba