Šef Nacionalnog stožera

Božinović za RTL otkrio do kada ćemo nositi maske: 'Sve dok se ne nađe neko rješenje i proglasimo kraj epidem...

15.7.2020. u 18:30/ Vijesti.hr

S njim je razgovarao RTL-ov reporter Boris Mišević

Odluke, tvrde nam u Stožeru danima, moraju se poštivati. Gost RTL-a Danas je šef Nacionalnog stožera RH Davor Božinović koji je dodatno pojasnio najnovije mjere.

S njim je razgovarao RTL-ov reporter Boris Mišević.

"Vi znate da je naš pristup orijentiran prema podizanju svijesti ljudi. U onom trenutku kad znanost nešto potvrdi, a znanost znamo da je i oko pitanja maski, s obzirom da znamo da se radi o virusu, u početku i Svjetska zdravstvena organizacija davala dvojaka tumačenja, međutim sad je konsezualno prihvaćeno da maske štite, pogotovo ako ih nosimo svi u zatvorenim prostorima. 

Nama je cilj da građani prihvate tu činjenicu kao nešto što može štititi njih i druge od njih kad je u pitanju prenošenja koronavirusa. Mi ćemo činiti sve da ne moramo dolaziti u siutaciju da se ljude kažnjava. Međutim ukoliko netko svjesno ne bude htio nositi masku koja je obvezna i time u zatvorenom prostoru ugrožava zdravlje ljudi, vjerojatno bi onda i nadležna tijela poduzela i neke druge radnje", kazao je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opisao je i kako će izgledati ako netko nema masku, a želi dobiti neku uslugu.

"Ne smije dobiti uslugu, to je sad odgovornost institucije u koju je osoba došla i šalterskog službenika koji zapravo bi pomogao nekome tko može ugroziti i njezino zdravlje. Postoje zakonska rješenja i za te situacije", kazao je.

Upravo se čita

Image
'ŠIKLJALO JE'

Potukli se muškarac (55) i dijete (16). Maloljetnik dobio udarac u glavu, pao u lokvu krvi

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19

Studija jasno pokazala: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Image
BORBA PROTIV COVIDA-19

Studija jasno pokazala: Maske su spriječile širenje zaraze koronavirusa u frizerskim salonima

Objasnio je i po kojim će zakonima kažnjavati ljude.

"Tu ima i Zakon o sustavu civilne zaštite, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, ovo što vi govorite ide i prema prekršaju protiv javnog reda i mira. No, prepustimo to životu, a ja se nadam da će nas život naučiti u ovom novom normalnom da će maske nositi svi jer to je zapravo dobro za sve", objasnio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Turisti su do sada dolazili zaraženi i u Hrvatskoj im se razvila bolest"

Kazao je i do kada će se morati nositi maske.

"Sve dok se ne nađe neko rješenje za taj virus i ukoliko znanstvena zajednica ne promijeni svoje mišljenje, onda bi to trajalo sve dok se ne proglasi kraj epidemije", rekao je Božinović.

Rekao je i kakva je situacija s turistima.

"U odnosu na ono što je i primarijus Capak danas govorio, danas je negdje prema eVisitoru više od 470.000 turista. Vidim da je Hrvatska udruga za turizam u ovom trenutku negdje na 55 posto noćenja u odnosu na 2019. Naporima svih uspjevamo turizam držati iznad vode. Što se tiče turista koji su inficirani, tu... Kod Danaca je još nejasna anamneza, zapravo je jedan od njih, je li on došao zaražen u Hrvatsku. Dosad nam se uvijek događalo to da su došli sa i bolest im se razvila u Hrvatskoj, međutim zarazili su se negdje drugdje. Mislim da svi koji se bave turizmom daju sve od sebe da se Hrvatska i dalje percipira kao sigurna zemlja za turizam, a to pokazuju i brojke koje rastu", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio otkriti ostaje li potpredsjednik Vlade.

"Znate tko je osoba koja će vam priopćiti sastav Vlade. Sutra vjerojatno", rekao je.

Više s weba

Pročitajte još

Image
TRAJU RADOVI

Ulice u Splitu zatvorene jer su padala stakla s nebodera. Oglasili se i iz zgrade: 'Nismo mi'

Više s weba