BIVŠA PREDSJEDNICA

Grabar-Kitarović za RTL o Bidenu i Trumpu: 'Hrvatska sigurno neće biti prioritet američke vanjske politike'

8.11.2020. u 18:42/ Amela Čilić

Bivša predsjednica komentirala je i sukob Milanovića i Plenkovića, izabranu američku potpredsjednicu te Kolonu sjećanja u Vukovaru...

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za RTL je govorila o izabranom predsjedniku SAD-a Joeu Bidenu. 

Nekoliko puta ste se susreli s Bidenom, kakav dojam je ostavio na vas?

Izabranog predsjednika Bidena poznajem već godinama, još kad sam bila veleposlanica u SAD-u, pomoćnica glavnog tajnika NATO-a i, naravno, nakon njegovog dolaska u Zagreb 2015. godine. On je srdačna i prizemljena osoba koja uvijek nastoji uspostaviti osobni kontakt sa svima s kojima razgovara. Ali on je i osoba koja doista izvrsno poznaje vanjsku politiku i međunarodne odnose i koja će zasigurno biti zainteresirana za to što se događa u Hrvatskoj i susjedstvu. 

Poznajete i Donalda Trumpa i njegovu politiku. Što mislite koji je od ta dva predsjednika politički naklonjeniji Hrvatskoj? 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To ponajprije ovisi o nama samima. Ponovit ću ono što sam rekla kad je izabran predsjednik Trump pa su me neki krivo shvatili. No, Hrvatska zasigurno neće biti prioritet američke vanjske politike već će o nama ovisiti kakvi će biti bilateralni, a i multilateralni odnosi. Mi smo ti koji moramo stavljati stvari na agendu naših odnosa i koji moramo inzistirati na pitanjima koja su nam bitna. Valja reći da predsjednik Trump, bez obzira kakav međunarodni ugled uživao, prema Hrvatskoj je uvijek bio ljubazan, pa i prema meni osobno. A u vrijeme njegove administracije pokrenuta su neka iznimno bitna pitanja, kao što je primjerice - program ulaska u oslobađanje od viza za turističke posjete i izuzetno bitan sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja o kojem se konačno počelo konkretno razgovarati. I Hrvatskoj i meni osobno bila je bitna njegova potpora Inicijativi triju mora jer Hrvatska se doista može geostrateški jako dobro profilirati upravo u području infrastrukture - prometne, digitalne i energetske. Ono što će nam iznimni biti bitno s predsjednikom Bidenom jest razgovarati o JI Europi, a posebno o BiH za koju je on iznimno zainteresiran. O položaju svih konstitutivnih naroda i svih građana u BiH i o euroatlantskom putu BiH. Nadam se da ćemo na bilateralnom planu nastaviti rad na pitanjima koje sam spomenula i koja su iznimno bitna ne samo za sve naše i američke državljane koji žele živjeti i putovati u Hrvatskoj i SAD-u, već i ako želimo neka ozbiljnija američka ulaganja u Hrvatsku, doista to ne možemo ostvariti bez takvog sporazuma. 

Kada biste vi morali birati: Trump ili Biden?

Upravo se čita

Image
PODIGLI SE IZ PEPELA

Velika pobjeda PPD Zagreba u LP: Plinari srušili moćne Mađare čudesnom serijom u smiraj utakmice

A to je izbor američkih državljana. Naravno, osobno...

Osobno niste naklonjeniji jednom od njih?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne trebate ih jednostavno uzimati kao nešto što je zadano i prema čemu se Hrvatska treba ravnati jer to nije naš izbor već izbor američkih državljana, a naš je izbor kako ćemo te odnose njegovati dalje i koliko ćemo biti proaktivni, a ne reaktivni, što je iznimno bitno. I iznimno je bitno ovo razdoblje interregnuma. Sada je vrijeme kada se uspostavljaju odnosi i postavljaju temelji agende. Nadam se da će naša diplomacija biti iznimno aktivna u komunikaciji s budućim Bidenovim timom. 

Ovih dana se Milanovićevu retoriku često uspoređivalo s Trumpovom. Danas je Milanović Plenkovića nazvao Trumpom. Poznajete ih svu trojicu, kako na sve to gledate?

To su odnosi koje oni moraju riješiti među sobom. Nikada nisam niti neću komentirati odnose na unutarnjo političkoj sceni, a pogotovo ne komentiram niti svoje prethodnike, a niti svog nasljednika. 

Kako komentirate činjenicu da su SAD zapravo čekale više od 240 godina da prvi put dobiju ženu potpredsjednicu. Kako vi kao žena to komentirate?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je sjajna vijest i to mi je iznimno drago. Žena, a još i žena kojoj su roditelji imigranti u SAD. Žena koja je odlučna učiniti puno i po pitanju ženskih prava i jednakosti spolova, što je već naznačila u samom svom govoru jučer kada je pozvala sve afroameričke djevojčice i sve žene, a naravno i sve ostale građane Amerike, da dosanjaju svoj san i da će im ova administracija u tome biti od pomoći. 

Hoćete li možda doći u Vukovar na Kolonu sjećanja?

Bojim se da neću iz epidemioloških, ali i iz zdravstvenih razloga. Još uvijek se oporavljam od operacije i mislim da ne bih mogla podnijeti tako dugačak hod. Ali žao mi je, bit ću u mislima i srcu sa svim Vukovarcima i braniteljima Vukovara. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
ZBOG STAROSTI

Golemi bor srušio se u pulskoj park šumi, ostala je rupa duboka tri metra: 'Nije ni prvi, ni zadnji'

Više s weba