OGLAS

KORONAKRIZA

Grad kafića pruža ruku spasa ugostiteljima: Njima je od sada lakše poslovati nego kolegama u ostatku Hrvatske

7.10.2020. u 6:58/ Ilija Radić

Bjelovar spada među gradove s najviše kafića u odnosu na broj stanovnika, a ugostitelji su grana gospodarstva koja najviše pati zbog koronakrize


Grad kafića pruža ruku spasa svojim ugostiteljima. Nakon što je postao prvi grad bez prireza, Bjelovar je ukinuo i posljednji porez koji moraju plaćati ugostitelji - porez na potrošnju, a tu odluku će itekako osjetiti na godišnjoj bilanci.

Image
Bore se za svoja prava

Loša sezona dubrovačkih ugostitelja: 'Bit će neizdrživo bez pomoći Vlade'

Image
Bore se za svoja prava

Loša sezona dubrovačkih ugostitelja: 'Bit će neizdrživo bez pomoći Vlade'

"Zajedno s prirezom je nekakvih stotinjak tisuća kuna. Svaka pomoć gospodarstvu je velika stvar. Grad se odriče svojih prihoda, a nama će uvelike pomoći", kaže Srećko Koljić, voditelj ugostiteljskog objekta.


Ono što svaki od 122 bjelovarska ugostitelja za sebe zbraja u tisućama kuna, u gradskom proračunu akumulira se u milijune. Ukidanjem prireza gradski prihodi su umanjeni za 10 milijuna kuna godišnje, a ukidanjem poreza na potrošnju grad ostaje bez dodatnih 800.000 kuna. 

"Znam da će to učiniti jednu poteškoću u financiranju gradske blagajne, ali badava nam sve ako nećemo imati koga tko će puniti sljedećih godina istu tu gradsku blagajnu", objašnjava Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara.

Koronakriza je za obrtnike i obrtnice bjelovarskog kraja došla u najgorem trenutku, nakon 2019. u kojoj je broj obrta počeo naglo rasti.

"Porastao je broj obrtnika u našoj županiji trocifreno nakon 10 godina tuge i jada i kad je već došla ova nesreća onda su svaki puta ovakvi potezi dobri, osim financijskog učinka, i u toj psihologiji u vraćanju optimizma'', ističe Goran Grgić, predsjednik Obrtničke komore Bjelovara.

Novi paket mjera ne zaustavlja se samo na ukidanju davanja. U idućoj godini će svi štandovi i kiosci na gradskim manifestacijama biti upola jeftiniji, a do kraja lipnja Grad neće ubirati ni naknadu za terase i bašte.


Na lijep jesenski dan za ispijanje kave u Bjelovaru na otvorenom nije potrebna niti jakna. Međutim, zima dolazi, a bašte će biti puno hladnije i tu ponovno uskače Grad koji subvencionira grijalice ugostiteljskim objektima.

Subvencionirat će se 50 posto ukupnog troška nabave grijalica, najviše do 3.000 kuna po ugostitelju i to je, kažu, epidemiološka mjera.

"Platiš grijalice da ti građani budu na terasi, da ne idu u zatvoreno", kaže Marin Medak, predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Sve ove mjere ih neće spasiti, kažu ugostitelji, ali vraćaju vjeru i nadu da će do nekih boljih vremena bez korone ipak izdržati.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Građani moraju znati

Benčić prozvala Plenkovića: 'Zašto ne smjenjuje Barbarića? Je li možda ucijenjen?'


Više s weba