one koje 'idu ko halva'

Grad Zagreb reagirao na 'krivotvorene' vrećice za miješani otpad. Otkrili jesu li im ukrali dizajn

Image
Foto: Igor Kralj/Pixsell

Zastupnik gradske skupštine Renato Petek objavio je fotografiju vrećica za koju tvrdi da je snimljena na jednoj zagrebačkoj tržnici

26.9.2022. u 13:00/ RTL Vijesti

Zagrepčani će od 1. listopada miješani otpad morati bacati isključivo u plavim 'ZG vrećicama', koje ovisno o veličini, koštaju dvije, četiri i osam kuna. Vrećice će biti volumena 10 litara, 20 litara i 40 litara, što znači da će koštati 20, 40, 80 kuna za deset komada.

Posljednjih se dana po društvenim mrežama širi glasina kako Zagreb nije zaštitio dizajn svojih vrećica te da su počele izrađivati privatne kompanije i naplaćivati po manjoj cijeni.

Image
nisu zaštitili dizajn?

U Zagrebu već krenule jeftine kopije plavih gradskih vreća za smeće? 'Ovo se pojavilo jutros na tržnici'

Image
nisu zaštitili dizajn?

U Zagrebu već krenule jeftine kopije plavih gradskih vreća za smeće? 'Ovo se pojavilo jutros na tržnici'

Za portal Zagreb.info iz Grada su potvrdili kako su zaštitili dizajn vrećica te kako u tom pogledu nije bilo problema.

“Industrijskim dizajnom kao pravom intelektualnog vlasništva štite se vanjska obilježja određenog proizvoda ili nekog njegovog dijela (dakle, ne proizvod kao takav, njegove tehničke funkcije ili pak distinktivne sposobnosti), a koja vanjska obilježja su vidljiva pri njegovoj namjenskoj uporabi od strane krajnjeg korisnika. Zagrebački holding d.o.o. je kao nositelj dizajna zaštitio dizajn za sve tri litraže novih, plavih vrećica za miješani komunalni otpad (10 l, 20 l i 40 l). Prijavljeni dizajni smatraju se zaštićenima s datumom registracije – 02. rujna 2022. Ukoliko su navodi točni, radi se o ozbiljnom kršenju zakona Republike Hrvatske te ćemo u zaštiti intelektualnog vlasništva i interesa ZGH-a koristiti sva raspoloživa pravna sredstva”, stoji u priopćenju iz Grada Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba