prijetnje vrebaju na svakom koraku

Građani su ove godine prijavili više od 900 računalnih prijevara: 'Šanse da dobijete nazad novac male su'

3.11.2018. u 11:00/ Matija Mlinarić

Stručnjaci poručuju da ih se vrlo lako može izbjeći

Najčešće su internetske prijevare – direktorske. Zovu ih tako jer u njima navodni šef traži hitnu uplatu novca. Posljednje žrtve bila su hrvatska veleučilišta.

"Dakle, tu se moraju prikupiti dvije vrste podataka, to je e-mail adresa dekana ili osobe ovlaštene da izda nalog za plaćanje i adresa nekoga iz računovodstva tko može provesti plaćanja.

Naprosto se u ime dekana pošalje poruka u kojoj se kaže: "Hitno prebaci 15 tisuća eura na račun u inozemstvo", kazao je Renato Grgurić, voditelj Službe kibernetičke sigurnosti.

VEZANE VIJESTI

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz direktorske, najčešće su prevare s računima, neizostavne krađe identiteta, komunikacije s lažnim bankama, tzv. romantične prijevare, krađa podataka na društvenim mrežama i prevare u investicijama i pri kupovini. Prijetnje vrebaju na svakom koraku, no stručnjaci poručuju da ih se vrlo lako može izbjeći. 

Prijevara na lažnim Facebook profilima uglednih tvrtki

"Trebate biti skeptični, jednostavno ne možete nekritički prihvaćati sve što vam drugi nude, a ovo je arena za prevare, anonimnost prevaranata je zajamčena, a šanse da ćete biti kažnjeni ili da vi dobijete svoju lovu mala je", kazao je Lucijan Carić, stručnjak za sigurnost na internetu.

Upravo se čita

Image
SJAJNE VIJESTI

Vatreni pobjedom protiv Kanade ušli među elitu na vječnoj ljestvici SP-a! Evo na kojem su mjestu

Prošle godine građani su prijavili 721 računalnu prijevaru, a ove ih je godine, samo u prvih 8 mjeseci bilo 926, čak 28 posto više. Pune ruke posla policija je imala i proteklih mjesec dana i to s pomalo nevjerojatnom prijevarom na lažnim Facebook profilima uglednih tvrtki.

"U prošlih nekoliko tjedana na Facebooku je bilo nekoliko tvrtki: Arena, INA, Lukoil. Na njihovim stranicama bila je objavljena nagradna igra gdje su tražili da se ostavi ime, prezime, datum rođenja i OIB te da se napravi selfi sa svojom osobnom iskaznicom sa strane", kazao je Marko Vrkljan, policijski službenik kibernetičke sigurnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukradene podatke prevaranti bi mogli prodati na Darkwebu ili se koristiti njima pri prevarama na oglasnicima, no srećom, takav slučaj još nije prijavljen. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
OGORČENI VETERAN

VIDEO Veteran nezadovoljan obnovom u Petrinji. Medved mu poručio: 'Jesi ti jedini branitelj?'

Više s weba