NISU BAŠ POMOGLE

Gradonačelnik Karlovca prekjučer: 'Vodene barijere daju rezultate'; Gradonačelnik danas: 'To je neuspješan eksperiment'

Image
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Barijere su kupile Robne rezerve, a njima su se odlučili koristiti vatrogasci i Hrvatske vode u suzbijanju velikih vodostaja ovih dana, kazao je Mandić

19.9.2022. u 19:56/ Hina

Gradonačelnik Karlovca Damir Mandić rekao je u ponedjeljak da se obrana od poplava barijerama napunjenima vodom, koje su postavljene na jednom dijelu kupske obale, pokazala neuspješnim eksperimentom, te da ih nije kupio Grad Karlovac i da se nije odlučio njima koristiti.

Te su barijere, proizvod tvrtke Majo commerce, kupile Robne rezerve, a njima su se odlučili koristiti vatrogasci i Hrvatske vode u suzbijanju velikih vodostaja ovih dana, rekao je gradonačelnik .

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković rekao je kako ima područja na koja se ne može dopremiti pijesak ili šljunak radi ugrađivanja u barijere i da ih je zato katkad prikladno puniti vodom.

Image
BRANE SE OD POPLAVA

Gradonačelnik Karlovca: 'Branimo se vodom protiv vode. Kako za sada stvari stoje to daje rezultate'

Image
BRANE SE OD POPLAVA

Gradonačelnik Karlovca: 'Branimo se vodom protiv vode. Kako za sada stvari stoje to daje rezultate'

"Njima smo nastojali zaštititi prometnicu koja bi ionako bila poplavljena. Proizvod se, nažalost, nije pokazao izdržljivim kad je naišla veća količina vode, mada se prvotno taj proizvod pokazao relativno dobrim", rekao je Đuroković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik karlovačke Javne vatrogasne postrojbe Miroslav Rade podsjetio je da je taj sustav do sada korišten tek na vježbama i da je u noći na nedjelju korišten prvi put "u stvarnim uvjetima na lokacijama gdje nije štićeno područje i gdje se neće dovesti ljude i imovinu u opasnost i prouzročiti veću štetu od one koja ionako nastaje u poplavama na poplavnom području".

Napomenuo je da se vatrogasci koriste dobivenim, a vodostaj Kupe bio je metar viši od najavljenog.

Upravo se čita

Image
božićni sajam

Vikend advent inspekcija Danasa. Provjerili smo cijene i ponudu adventa u Beču

"Specifikacija mobilnih brana za takve razine vodostaja nije primjenjiva", istaknuo je Rade i dodao da bi se tim sustavom koristio opet, ali ne na takvim vodostajima.

Tvrtka Majo commerce dobila je prije tri i pol godine na 11. međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji "AGRO ARCA" najveću nagradu, koju je njezinu predstavniku Tomislavu Pokrajčiću uručio Mandić, koji je u ponedjeljak rekao da je to učinio kao gradonačelnik grada - domaćina sajma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izumitelj Pokrajčić: Barijere su bile napola pune

Izumitelj tih barijera je Frano Pokrajčić, koji sa sinom sada radi u tvrtki Jel-Tom, a tvrtka Majo commerce je u stečaju. Pokrajčić je bio u Karlovcu tijekom poplava da svjedoči kako djeluju barijere, kojih je postavljeno 13.

"Nisam ih ja postavljao, nego vatrogasci. Barijere primaju po tisuću i pol litara vode, a bile su napola pune. S obzirom na to i na silinu vode, nije čudno što su popustile. Poplave nose i kuće ponekad", rekao je Pokrajčić za Hinu, ističući kako je taj sustav najučinkovitiji u obrani od vode do 1,20 metara.

Pogodnost tog sustava vidi i u tome što ne treba 500 ljudi da ga postavi, kao sustav s pijeskom, nego petero s crpkama za vodu.

"Brza je njegova montaža i demontaža", rekao je Pokrajčić, dodajući kako su u međuvremenu razvili dva još bolja sustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Kontroverzni milijarder

George Soros želi preuzeti Mercator? Navodno nudi 150 milijuna eura

Više s weba