'ČEKAT ĆEMO GODINAMA'

Gradonačelnik Slavonskog Broda za RTL o pomoru ribe: 'Građani su na svoju ruku bacali ribe, ostale su bez zra...

9.8.2022. u 20:45/ RTL Danas

Ističe kako je vodostaj Save izrazito nizak pa je uspjeh da je u opkopima i ovo ostalo

Matija Mlinarić razgovarao je s gradonačelnikom Slavonskog Broda, Mirkom Dusparom oko pomora ribe na području tamošnje tvrđave.

Kaže kako se ovo događa u svim vodama stajaćicama kada su temperature izuzetno visoke, kada je vodostaj nizak jer tada dođe do potrošnje kisika, pojave algi i ribe ostaju bez kisika i ugibaju.

"Sve je neplanski, pojedini građani su na svoju ruku bacali mlade ribe pa su došle do ovih primjeraka. Planiramo botanički vrt u sklopu njega bi bio i dio u samoj vodi, a bušit ćemo bunare kojima će se povećati nivo vode, ona će cirkulirati jer će postaviti pumpe. Moramo čekati koju godinu i onda se ovakve stvari neće događati. Onda će se uključiti i ribolovni savezi, ovo nije mjesto gdje su ribe trebale biti", ističe.

Image
KRENULA SANACIJA

Somovi, alburi, tolstobici i do 20 kilograma uginuli u kanalu brodske tvrđave. Stanarima se danima gušili u smradu

Image
KRENULA SANACIJA

Somovi, alburi, tolstobici i do 20 kilograma uginuli u kanalu brodske tvrđave. Stanarima se danima gušili u smradu

Kako to da nisu kontrolirali prostor koji se nalazi na nekoliko metara od gradske uprave, Duspara kaže da je to veliki prostor s dosta skrovitih mjesta. Slali su, kaže i redare, ribare hvatali, udaljavali, u konačnici zabranjen je ribolov. "Dok ne riješe pitanje vode, on je samo metar iznad Save, Sava je na najnižem vodostaju, to vam govori i da je uspjeh da je i ovo ostalo", zaključuje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image

Građani pohrlili na ponudu godine: 276 vozila državnih institucija na bubnju s početnom cijenom od 200 kuna

Više s weba