POZITIVAN POMAK

Grčić tvrdi da je SDP zaslužan za poboljšanje kreditnog rejtinga: Marić ističe da je cilj Vlade rejting u investicijskom području

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne

28.1.2017. u 13:23/ Hina

Branko Grčić, bivši potpredsjednik SDP-ove Vlade zadužen za gospodarstvo, u subotu je istaknuo da je teško govoriti o zaslugama ove Vlade za poboljšanje izgleda kreditnog rejtinga nakon njezinih 100 dana, jer su dobri trendovi krenuli još u vrijeme vlade Zorana Milanovića, a u 2016. se nastavili u svim segmentima.

"Teško je govoriti o zaslugama ove Vlade nakon tri mjeseca, evo 100 dana Vlade. Definitivno je da su dobri trendovi krenuli još u naše vrijeme i da su se ti trendovi u 2016. nastavili u svim segmentima. 

Lagano ubrzanje gospodarskog rasta i stabilizacija deficita, pa rekao bih i stabilizacija javnog duga, nešto je što je obećavajuće i što je sigurno nagnalo i agenciju Fitch da ocijeni izglede za Hrvatsku stabilnima za budućnost", rekao je Branko Grčić novinarima prije početaka sjednice Glavnog odbora SDP-a u sjedištu stranke na Iblerovom trgu.  

Agencija Fitch zadržala je u petak dosadašnji dugoročni kreditni rejting Hrvatske na 'BB' i kratkoročni na 'B', no povećala je izglede s negativnih na stabilne, što predstavlja prvi pozitivni pomak koji je ta agencija poduzela po pitanju hrvatskog rejtinga od 2003. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara hoće li se na sjednici Glavnog odbora SDP-a objaviti imena kandidata za lokalne izbore, Grčić je kazao da se kandidati objavljuju praktički svaki dan u nekoj od njihovih 550 i nešto jedinica lokalne samouprave.

"SDP na tome radi i danas nije moguće objaviti sva imena. Prema tome, ne vjerujem da bismo danas izlazili s konkretnim imenima", istaknuo je Grčić. Na pitanje hoće li se objaviti ime SDP-ovog kandidata za gradonačelnika Zagreba, Grčić je novinarima rekao da to moraju pitati predstavnike Gradske organizacije SDP-a u Zagrebu. 

Upravo se čita

Image
ZA ZAPOSLENE

Povećavaju se materijalna prava za pojedine roditelje? Evo za koliko i na koga se to odnosi

Ministar financija Zdravko Marić kazao je u subotu da će Vlada nastaviti provoditi strukturne reforme i da je njezin cilj da se rejting u tijeku mandata vrati u područje investicijskog.

"Nastavno na dobre vijesti od prije par tjedana od S&P-a, kada su nam po prvi put u zadnjih deset godina izgledi za rejting poboljšani, Fitch nam je jučer također poboljšao izglede", kazao je u telefonskoj izjavi za Hinu Zdravko Marić, ocijenivši to pozitivnom viješću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknuo je dvije važne stvari iz Fitchova izvješća, i to gospodarski rast iznad planiranog te poboljšanu situaciju u javnim financijama, prije svega manji od očekivanja proračunski deficit u 2016. te prvo smanjenje udjela javnog duga u BDP-u od 2007. godine.

Povećanje izgleda za hrvatski rejting Fitch je obrazložio smanjenjem proračunskog deficita na procijenjenih 1,8 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP) u 2016. godini, što je znatno manje od 2,6 posto, koliko je prvotno planirano.

Rezultat toga je primarni suficit koji je doveo do smanjenja javnog duga na procijenjenih 84,8 posto BDP-a, po prvi put od 2007. godine, ističe Fitch u izvješću. "Dakle, imamo pozitivni zaokret u javnim financijama, a ono što kao Vlada gledamo je da to ne bude jednokratno. 

Ovih dana smo usvojili važan dokument - strategiju upravljanja javnim dugom, gdje je vrlo jasno konstatirano, naša predviđanja i sve mjere, da se kroz 3 osnovna stupa, a to je poticanje gospodarskog rasta, nastavak fiskalne konsolidacije i smanjivanja proračunskog deficita te aktivaciju državne imovine, taj trend smanjivanja udjela javnog duga u BDP-u nastavi", ustvrdio je Marić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fitch je u izvješću istaknuo da su razina i sastav duga opće države i nadalje ključna slabost za hrvatski rejting. Iako u Fitchu očekuju da će se javni dug postupno smanjivati, on će i nadalje ostati dugoročna slabost zemlje.

"I u samom Fitchu navode da, iako je javni dug u 2016. smanjen, on i dalje predstavlja izazov i jedan od glavnih makroekonomskih rizika, a mi smo taj rizik upravo adresirali. Naš ključni strateški, a možemo reći i nacionalni interes jest da se on smanji", izjavio je ministar financija.

Istaknuo je da je svakako potrebno da se pozitivni financijski trendovi nastave, jer u konačnici ne mogu se očekivati poboljšanja investicijskog rejtinga bez dobrih rezultata, odnosno poticanja gospodarske aktivnosti i dizanja rasta i potencijala hrvatskog gospodarstva.

"Na tom području već smo jasno iskazali svoje namjere - porezna reforma koja je mahom usmjerena na rasterećenje gospodarstva i građana, krenuli smo i sa smanjivanjem parafiskalnih nameta, vidjeli ste prije par dana za građane i gospodarstvo dobre vijesti o smanjivanju brojnih upravnih pristojbi. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavili smo da ćemo s tim trendom nastaviti, ne samo smanjivanja, nego i ukidanja brojnih nameta jer opterećuju i odvraćaju građane i gospodarstvo od aktivnosti", istaknuo je Marić.

S dobrim rezultatima, pozitivnim trendovima i brojkama, Marić vjeruje da se može očekivati nastavak dobrih vijesti u vezi kreditnog rejtinga, te podsjeća da si je Vlada zadala kao cilj da se hrvatski rejting postupno, u tijeku mandata ove Vlade, vrati u područje investicijskog.

Sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Fitch, S&P i Moody's već godinama drže kreditni rejting Hrvatske dva stupnja ispod investicijske razine, no sada još samo Moody's drži negativne izglede, dok ih Fitch i S&P drže stabilnima.

Više s weba

Pročitajte još

Image
JASNO I GLASNO

Milanović u Rajevom Selu: 'Glasovanje članova Vrhovnog suda je očekivano'

Više s weba