'DOBITAK ZA GRAĐANE'

Grlić Radman o provjerama prije Schengena: 'Posebno gledana veleposlanstva u Moskvi i Prištini'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Objasnio je i kako je sretan zbog svog Ministarstva. 'U procesu pristupanja Hrvatske Schengenskom prostoru mogu s ponosom reći da je Ministarstvo vanjsko europskih poslova također dala svoj važni doprinos posebno u jednom od osam područja koji su bili predmet našeg usklađivanja i šengenske evaluacije, a to je područje zajedničke vizne politike europske Unije koja je u nadležnosti MVEP-a', kaže ministar

9.12.2022. u 11:12/ Danas.hr

Hrvatska je jučer dobila jednoglasnu potporu ministara unutarnjih poslova država članica EU i tako postala 27. članica Schengenskog prostora.

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sjednice Vlade dao je izjavu novinarima o ulasku u Schengen.

"Ovo je veliki uspjeh Hrvatske i hrvatske Vlade i time smo zaokružili naše strateške ciljeve i ostvarili vanjskopolitičke prioritet", rekao je na samom početku.

Image
povijesan dan

Sve što trebate znati o Schengenu. Što će značiti za vas, što za ekonomiju, zašto je krnji i otkud mu ime

Image
povijesan dan

Sve što trebate znati o Schengenu. Što će značiti za vas, što za ekonomiju, zašto je krnji i otkud mu ime

Zatim je pohvalio sve koji su zaslužni za to.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naravno da je ovo sve skupa uistinu rezultat sustavnog, marljivog, višegodišnjeg rada svih nadležnih službi i institucija, prije svega Ministarstva unutarnjih poslova i policija, Ministarstva pravosuđa i uprave, ali i zasluga intenzivnog angažmana prema našim europskim partnerima."

Objasnio je i kako je sretan zbog svog Ministarstva.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

"U procesu pristupanja Hrvatske schengenskom prostoru mogu s ponosom reći da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova također dalo svoj važan doprinos posebno u jednom od osam područja koji su bili predmet našeg usklađivanja i šengenske evaluacije, a to je područje zajedničke vizne politike europske Unije koja je u nadležnosti MVEP-a", kaže ministar.

Dodaje da od ukupno 281 dobivenih preporuka, njih 54 se odnosilo na provedbu zajedničke vizne politike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Posebnu provjeru su prošla naša veleposlanstva u Moskvi i Prištini i tamo se izdavao veliki broj viza. Istaknuo bih važnost da je uz korištenje EU fondova, tri milijuna eura dodijeljeno MVEP kako bi se provelo unaprjeđenje hrvatsko informacijskog viznog sustava i njegovog povezivanja s EU, kako bi se izvršila prilagodba standarda fizičke i tehničke sigurnosti", naveo je.

Ovo je prvo proširenje schengenskog prostora u zadnjih deset godina, a posebnost je i što je iduće godine deseta obljetnica od ulaska Hrvatske u Europsku uniju.

"Hrvatska veleposlanstva i konzulati će započeti s izdavanjem viza koje će vrijediti za sve države Schengenskog prostora", završio je Grlić Radman pa rekao da je ovo veliki dobitak za naše građane.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ALEN UDOVIČ

Direktor Goranskog sportskog centra o tučnjavi na Platku: 'Najoštrije osuđujemo svaki vid nasilja

Više s weba