trebala se oteliti

Grom iz 'vedra neba' pogodio kravu u Gorskom kotaru i ubio je. Fenomen pojasnio RTL-ov meteorolog

30.6.2022. u 20:00/ RTL Danas

Ništa slično ne pamte ni najstariji Gorani, a posebno su potreseni vlasnici stada

Prirodni fenomen u Starom lazu, ali i velika nesreća za jednu goransku obitelj. Iz vedra neba kravu je pogodio grom. Milki, koja se uskoro trebala oteliti, nije bilo spasa. Udar je bio toliko snažan da je odbacio i bika koji je bio na ispaši nekoliko metara od nje, ali on je preživio. Ništa slično ne pamte ni najstariji Gorani, a posebno su potreseni vlasnici stada, strahuju da se takvo što ne ponovi.

''Evo kao i danas pa čak i vedriji i bolji dan, začuo se je nekih četiri sata i pet minuta je bilo kad je tamo nekako ko do Brod Kupe ili tamo negdje zagrmili, ali tek toliko, ne biš ni šal za tim a je zagrmilo i jedno minutu nakon toga baš opralo onako jak bljesak, prasak. Nemoguće, jednostavno iz vedra neba. Dobro da ni nekoga drugoga, evo baš nam susjed tu pomaže vodu punit za krave i on se taman pripremao kroz tu minutu da on ide punit vodu'', rekao je vlasnik stada David Hladika.

Image
zimska nevremena?

Na Kvarneru sinoć udarilo 900 gromova u samo 20 minuta, ponegdje u Istri - snijeg

Image
zimska nevremena?

Na Kvarneru sinoć udarilo 900 gromova u samo 20 minuta, ponegdje u Istri - snijeg

Grom iz vedra neba nije samo narodna uzrečica, već i pravi prirodni fenomen koji će nam pojasniti naš meteorolog Dorian Ribarić.

''Grom naravno nije udario doslovno iz vedrog neba nego je nastala u prilično udaljenom olujnom oblaku, takozvanom kolumonimbusnom oblaku koji se nalazio ili sakrio, bolje rečeno, iza horizonta pa se dojam, vrlo vjerojatno, stekao da je grom udario iz vedrog neba. Munje su inače električna pražnjenja u atmosferi koja se događaju unutar olujnih oblaka i između 2 oblaka. Kada se to dogodi između oblaka i tla, govorimo o udaru groma'', pojasnio je Ribarić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
sporno postupanje policije

Riječani najavili prosvjed zbog tučnjave na Platku. 'Institucijama svi trebamo biti jednaki'

Više s weba