konferencija hnb-a i mmf-a

Guverner nam je otkrio je li zadovoljan odazivom kolega te o čemu će pričati Plenković i Lagarde

10.7.2017. u 17:06/ Vijesti.hr

Sastanak će se u 19 sati održati u Dubrovniku, gdje je počela konferencija Hrvatske narodne banke i MMF-a

Premijer Andrej Plenković danas se sastaje s predsjednicom Međunarodnog monetarnog fonda Christine Lagarde. Tema njihova susreta, kojem će prisustvovati i ministrica gospodarstva Martina Dalić, je makroekonomska situacija u Hrvatskoj i mjere koje se provode u području fiskalne politike.

Sastanak će se u 19 sati održati u Dubrovniku, gdje je počela konferencija Hrvatske narodne banke i MMF-a, na kojoj će sudjelovati niz dužnosnika, znanstvenika, guvernera i ministara financija iz dvadesetak zemalja.

U Dubrovniku je zato i naš kolega Boris Mišević, koji je o ovome razgovarao s guvernerom Hrvatske narodne banke Borisom Vujčićom.

25 guvernera, ministara financija, puno je ljudi ovdje. Ovakav skup zapravo nikad nije organiziran?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Da, ovakav skup u jugoistočnoj Europi nije organiziran dosad. Negdje u ovo doba lani direktor za Europu MMF-a i ja smo se dogovorili da, budući da se približavanje u standardu zemalja centralne i istočne Europe prema razvijenim zemljama zapadne Europe usporilo, da napravimo konferenciju koja bi razmatrala što treba učiniti kako bi se ponovno ubrzalo približavanje".

Jeste očekivali ovakav odaziv?

Upravo se čita

Image
U gorju snijeg

Prosinac počinje tmurnim, hladnim danom, osim tamo gdje će puhati bura. U gorju snijeg

"Nadali smo se, ali moram reći da je odaziv sjajan. Ovdje su svi guvreneri i ministri financija praktički svih zemalja centralne i istočne Europe zajedno s Lagarde koja je upravo došla".

O čemu će večeras razgovarati Plenković i Lagarde?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će otvoriti teme koje hoće. To je jedan kurtoazni posjet i razgovor, ali sasvim sigurno će razgovarati o ekonomskoj situaciji, o nekim međunarodnim temama, a mi ćemo sa naše strane naglasiti da je jedna od strategija Hrvatske ulazak u eurozonu".

Kada?

"Nemoguće je reći kada, ali najvažnije je napraviti prve korake na tom putu. To neće biti brzo, ali moramo se početi kretati na tom putu jer to je hrvatski cilj".

Više s weba

Pročitajte još

Image

Nikola Vikić-Topić nam se javio iz srca crvene zone, podno Velebita: slijedi nagla promjena vremena koja će zahvatiti veći dio Hrvatske

Više s weba