Odjeci popisa iz 2021.

HBK: 'Niti mi ne znamo koliko je katolika u RH.' Crkva smatra da se iz vida gubi puno važnije pitanje

Image

Josip Bozanić

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell

Kapto nije zadovoljan objašnjenjem da se 'pripadnicima Katoličke crkve' izjasnilo i puno ateista i drugih kršćana i ostalih, pa se to ne smije zbrajati

7.10.2022. u 18:29/ S. Ž.

Iz Hrvatske biskupske konferencije (HBK) poslali su priopćenje povodom konferencije za medije vodstva Državnog zavoda za statistiku u vezi koje su, kažu iz HBK, dobili toliko upita da je glasnogovornik Zvonimir Ancić odlučio javno objaviti očitovanje HBK.

"Nažalost, niti nakon te konferencije nije jasno koliki je broj katolika u Hrvatskoj", ustvrdio je Ancić nakon konferencije o popisu stanovništva u Republici Hrvatskoj iz 2021. gdje se opet ponovilo da se katolicima izjasnilo 78,97 posto stanovnika, a 157.388 građana izjasnilo se da "pripadaju Katoličkoj crkvi".

Image
nije im ovo trebalo...

VIDEO Izbila žustra rasprava između novinara i ravnateljice DZS-a: 'Od kud vama ta tablica'

Image
nije im ovo trebalo...

VIDEO Izbila žustra rasprava između novinara i ravnateljice DZS-a: 'Od kud vama ta tablica'

Na konferenciji za medije ravnateljica DZS-a Lidija Brković u nekoliko je navrata ponavljala da među onima koji su se izjasnili da pripadaju Katoličkoj crkvi, ima i ateista i onih koji su se izjasnili kao "kršćani", čak i pripadnika drugih vjera, pa se stoga ne smije te ljude pribrajati broju samodeklariranih "katolika", jer su se vjerski deklarirali drugačije i raznoliko.

"Čini se kako su pojedina pitanja kod izjašnjavanja o vjerskoj pripadnosti bila nejasna i nedorečena, pa je to zbunjivalo ispitanike. Tako nedorečena pitanja dovela su do rezultata da su se pripadnici Katoličke Crkve našli u nekoliko rubrika (katolici, kršćani, drugi..)", tumači glasnogovornik HBK.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HBK smatra da postoji i važnije pitanje koje je palo u drugi plan:

"Nejasnoće i nelogičnosti glede pitanja o vjerskoj pripadnosti odvukli su pozornost od rezultata koji su u popisu najvažniji za budućnost hrvatskoga društva, a to je drastičan pad broja stanovnika (oko 10%), kao i postotak udjela djece do 14 godina (14%), te udio stanovništva u dobi od 65 i više godina (22,5%)."

Upravo se čita

Image
DRŽI GA NA OKU

Svjetski boksački prvak poslao ozbiljnu prijetnju Messiju: 'Moli Boga da te ne nađem'

"Hrvatska biskupska konferencija već desetljećima upozorava upravo na te trendove. Stoga smatramo da upravo o tim podacima treba puno više govoriti na svim razinama našega društva kako bi se pronašla prikladna i učinkovita rješenja, te se promijenili ti krajnje nepovoljni trendovi", zaključuje HBK u priopćenju.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Probijanje leda na Odri

Više s weba