HRVATSKI DEMOKRATSKI SAVEZ SLAVONIJE I BARANJE

HDSSB

Image
Foto: RTL

Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje nastaje nakon političkog i osobnog razlaza Branimira Glavaša i tadašnjeg predsjednika HDZ-a, Ive Sanadera 2005. godine. Predsjednik stranke je Vladimir Šišljagić.

31.10.2011. u 14:30/ RTL

Povijest stranke:
Hrvatski demokratski savez Slavonije i Baranje (HDSSB) je hrvatska parlamentarna politička stranka centra, blago konzervativno, ali i jasno regionalno usmjerena. Utemeljitelj programa Udruge građana HDSSB-a je Branimir Glavaš. On je i predsjednik Zajednice udruga HDSSB-a, kao pokreta za Slavoniju i Baranju za 5 slavonskih županija.

Predsjednik stranke je Vladimir Šišljagić.

U Programu HDSSB-a navodi se svrha stranke: okupljanje, angažiranje i političko djelovanje građana u skladu s ciljevima i programima svekolikog napretka regije Slavonije i Baranje, te oblikovanja i izražavanja političkih, socijalnih, gospodarskih, nacionalnih, kulturnih, obrazovnih i ekoloških uvjerenja i ciljeva te drugih interesa tog područja, unutar Republike Hrvatske, s ciljem povećanja kvalitete življenja na području Slavonije i Baranje.

HDSSB osnovana je nakon političkog razlaza suosnivača i dugodišnjeg političara Hrvatske demokratske zajednice Branimira Glavaša i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera 2005. Glavaš tada osniva nezavisnu listu za gradsko vijeće Osijeka i županijsku skupštinu Osječko-baranjske županije te dobiva podršku gotovo cjelokupne organizacije Hrvatske demokratske zajednice i Mladeži HDZ-a u toj županiji. Na izborima za oba predstavnička tijela odnosi pobjedu. Zajedno s Hrvatskom strankom prava stupa u koaliciju. Njegova lista dobiva župana, a HSP gradonačelnika Antu Đapića.

Nakon izbora dolazi do osnivanja Hrvatskog demokratskog sabora Slavonije i Baranje (HDSSB). Koalicija s HSP-om raspala se u proljeće 2007. godine zbog političkog sukoba s Antom Đapićem.

Na parlamentarnim izborima 2007. HDSSB u IV. i V. izbornoj jedinici osvaja tri zastupnička mjesta i ponovno postaje parlamentarna stranka s vlastitim klubom zastupnika.

Stranačka hijerarhija:
Predsjednik: Vladimir Šišljagić
Zamjenik predsjednika: Krešimir Bubalo
Glavni tajnik: Ivan Drmić
Predsjednik Glavnog odbora: Dinko Burić
Predsjednik zajednice udruga HDSSB-a: Branimir Glavaš
Svi zajedno čine Predsjedništvo stranke.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Burilović opet predsjednik HGK

Više s weba