izborni kongres EPP-a

HDZ tvrdi da ne privatizira zgradu Sabora: 'Iznajmljivanje je podržao i SDP. A i zaradit ćemo...'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

U HDZ-u ističu da je praksa europskih pučana proteklih godina bila organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata

24.10.2019. u 7:40/ Hina

Hrvatska demokratska zajednica odbacila je tvrdnje da ta stranka, korištenjem zgrade Sabora za aktivnosti u okviru kongresa Europske pučke stranke, privatizira taj prostor i poručila je da je odluku o ustupanju prostora donijelo Predsjedništvo Sabora većinom glasova među kojima je i onaj SDP-a. 

Zastupnica Glasa Vesna Pusić u srijedu je neprihvatljivim ocijenila da Hrvatski sabor iznajmljuje svoje prostorije Europskoj pučkoj stranci za stranačke sastanke, a SDP-ov Gordan Maras istaknuo je da je HDZ "privatizirao i politički degradirao našu sabornicu i Sabor“.

"Takve navode držimo neutemeljenima i najoštrije ih odbacujemo", navodi se u priopćenju HDZ-a.

Prema priopćenju HDZ-a u Zagrebu će se od 19. do 21. studenog održati Izborni kongres Europske pučke stranke (EPP). Riječ je o najvećemu političkom skupu europske političke obitelji, obitelji Hrvatske demokratske zajednice, navodi HDZ i dodaje da će kongresu EPP-a, na kojem će se okupiti više od 2000 sudionika iz gotovo 40 zemalja, domaćini biti predsjednik HDZ-a i Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te predsjednik EPP-a Joseph Daul.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, nazočit će mu  njemačka kancelarka Angela Merkel, izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen te predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

Najveći dio aktivnosti održat će se u zagrebačkoj Areni, no i u nekim drugim reprezentativnim prostorima Grada Zagreba.

Upravo se čita

Image
rat s inspektorima

Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

"Među ostalim, sjednica Predsjedništva i Skupštine EPP-a održat će se u Hrvatskome saboru", navodi HDZ dodajući da su se s tim u vezi u pojedinim medijima pojavile određene dvojbe i pitanje je li HDZ privatizirao taj prostor.

Organizator Kongresa je Europska pučka stranka, piše HDZ i ističe da je praksa te grupacije proteklih godina bila organizirati sjednice Predsjedništva i Skupštine u dvoranama nacionalnih parlamenata. Primjerice Litve, Danske, Finske te Europskoga parlamenta u Bruxellesu, Strasbourgu i Luksemburgu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

EPP se za uporabu dvorana u Hrvatskom saboru obratio njegovu Predsjedništvu, koje je u travnju 2019. odobrilo zahtjev većinom glasova.

"Tu je odluku podupro i SDP-ov potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš Dončić, a Božo Petrov iz Mosta bio je suzdržan", navodi HDZ.

U skladu s odlukom o visini naknade za korištenje dvorana za sjednice u Hrvatskom saboru, EPP će platiti 42.500 kuna za korištenje i 31.988 kuna za ostale troškove, piše u priopćenju HDZ-a.

"Zato, uzimajući u obzir pravilnik kojim je utvrđena mogućnost najma dvorana Hrvatskog sabora klubovima stranaka u Europskom parlamentu, u takvoj odluci ne vidimo ništa sporno i neuobičajeno", zaključuje HDZ.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon policijske objave

Sakoman o policijskom izvješću: ' Majka je iznenađena i zgrožena kako je sin promijenio iskaz'

Više s weba