PROSVJED PRED VLADOM

'Heroine iz čajne kuhinje': Medicinske sestre pokrenule akciju kakva još nije viđena. I ne kane stati

3.10.2019. u 18:59/ Željka Felbar

Na Markov trg u četvrtak je stiglo nekoliko tisuća medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske

Činilo se da su štrajkovi medicinskog osoblja ispred bolnica prošlost s obzirom na to da su sindikati nedavno postigli dogovor s resornim ministrom Milanom Kujundžićem. No na Markov trg danas je stiglo nekoliko tisuća medicinskih sestara i tehničara iz cijele Hrvatske.

Prosvjedom su došli izraziti nezadovoljstvo - i dogovorom, i stanjem u kojem rade. Prvi put u povijesti na ulicama su svoje pravo došli tražiti bez sindikata koji stoji iza njih.

Lavinu su pokrenule tri medicinske sestre iz čajne kuhinje na zagrebačkom Rebru.

''Nazivaju nas 'heroinama iz čajne kuhinje'. Osnovale smo Facebook grupu 'Inicijativa za boljitak hrvatskog sestrinstva' zato što nam je to bio jedini instrument koji smo imale u rukama'', objasnila je Sanda Alić, medicinska sestra u KBC-u Zagreb.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ondje su skupile 14.000 članova i članica i same krenule u akciju kakva još nije viđena u povijesti ove struke.

''Želimo naglasiti izostanak podrške strukovnog Sindikata sestara Republike Hrvatske'', naglasila je Božica Bogdan, medicinska sestra u KBC-u Zagreb.

Upravo se čita

Image
PALA JE ODLUKA

Horvat više nije izbornik Hrvatske, a na njegovo mjesto stiže legendarni rukometaš

Jer je sindikat svoje ispregovarao prije tri tjedna. U Vladi su potpisali povećanje plaća od tri posto za posebne uvjete rada i četiri posto na odgovornost za život i zdravlje.

''To nije povećanje plaće na osnovicu, kao što većina javnosti misli, nego samo na dodatke. To je za jednu sestru s 35 godina staža - 45 kuna'', upozorava Alić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ne možemo pružiti adekvatnu skrb"

Pa traže 25 posto veću osnovicu plaće, dodatke na staž i dodatno zapošljavanje. Njih 2000 došlo je tako vladajućima pod prozor reći što ih sve boli.

''Radimo sve poslove. Mi smo i sestre, i administracija, i čistačice'', kaže Bogdan.

Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Fotogalerija
Image

Jedva hoda, ali došla im je dati podršku: Pogledajte što je ova umirovljenica poručila medicinskim sestrama

Fotogalerija

''Zbog malih plaća, zbog rada koji se ne cijeni, zbog malo nas koje radimo'', upozorila je Marijana Režić, medicinska sestra iz Virovitice.

''Vidimo da sve više naših kolega odlazi zato što ne možemo pružiti adekvatnu skrb s nas premalo u smjenama'', napominje Leon Conjar Sekulić, medicinski tehničar iz Popovače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako su svoje zahtjeve iznijeli i u Saboru u kojem ih razumiju ... ''Cijeli niz godina zapravo sestre su sustavno zanemarivane i njihova profesija, i njihovi uvjeti rada'', upozorila je Ines Strenja, predsjednica saborskog Odbora za zdravstvo. Ministar im s druge strane trga poručuje - što su dobili, dobili su: ''Imati veću plaću je normalna želja. U ovome trenutku ova Vlada je uistinu napravila maksimum što je mogla. U tri godine ove Vlade plaće su im povećane 18 posto''.

Prosvjednici su mu odgovorili da su to laži te da oni nikakvih 18 posto nisu vidjeli, a na ovom prosvjedu se neće zaustaviti. Iako su i vladajući i pacijenti mislili da mogu odahnuti nakon nedavnog niza kratkih štrajkova, čini se da ipak nije tako.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'bojimo se širenja'

U Splitu se pojavio svrab, zaražena djeca. Karin pozvala roditelje da cijepe djecu

Više s weba