spašavanje na biokovu

HGSS-ovci kroz mrak satima spuštali unesrećenog planinara. Išli su stazom smrti koja je uzela već tri života

19.9.2022. u 21:15/ Dragana Eterović

Na istoj stazi prije dvije godine nestao i Poljak, nikad ga nisu našli

Strmom i opasnom biokovskom stazom, 40 članova HGSS spuštali su ozlijeđenog planinara. Cijela akcija počela je na visini od 1400 metara, a trajala je duže od pet sati. I za one iskusne spasioce ovo bila jedna od zahtjevnijih akcija.

Dopročelnik Stanice Makarska HGSS-a Željko Međurečan kaže nam: "Baš taj dio Biokova je jedan od najzahtjevnijih i jedan od neprohodnijih i znali smo da će nam trebati više spašavatelja. Zato smo pozvali još dvije stanice da nam pomognu. A plus što se ta akcija odvijala noću i to zahtjeva dodatni oprez."

Pročelnik iste stanice HGSS-a Ante Kukavica također dodaje: "Kad smo doznali, mi smo odmah znali o kojem je lokalitetu riječ, da će to biti dugo i iscrpljujuće. Još što nam na ruku nije išao taj vjetar koji je odgodio helikopter i onda je sve krenulo dugo, dugo u noć."

Riječ je o biokovskoj stazi koja je iznimno opasna, a na njoj su u posljednjih 10-tak godina život izgubile tri osobe. Ante Kukavica govori: "To je jedna od najsmrtonosnijih staza na Biokovu. Prije dvije godine na toj stazi je nestao i poljski državljanin kojeg na žalost još nismo pronašli." Iako su češće pomoć traži u planinama, ove sezone primijetili su novi trend - sve je više akcija spašavanja na moru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Težak zadatak

HGSS zbog jakog vjetra i oblaka morao odustati od spašavanja osobe s Biokova helikopterom

Image
Težak zadatak

HGSS zbog jakog vjetra i oblaka morao odustati od spašavanja osobe s Biokova helikopterom

Grgo Puljas iz splitskog HGSS-a kaže: "Ove godine je bilo tih aktivnosti kad ih je na supovima, na daskama za veslanje, kajaci i slično." HGSS godišnje odradi oko 800 intervencija, a u 30 slučajeva koriste se vojnim helikopterom. Darko Gavrić Čerčo, pročelnik Stanice Split HGSS-a kaže nam: "Koristi li bi ga možda i više da nam je na dohvat ruke, ali nažalost nije. Radi se nešto po tom pitanju, ja iskreno vjerujem da ćemo mi to pitanje helikoptera riješiti u narednom periodu. Jer to zapravo nisu naši problem to su problem države. Mi smo izrazito turistička zemlja."

Vrijeme je više za planine, nego za plažu, pa spasioci ne vjeruju da je za njih još vrijeme za odmor. oni su uvijek spremni na akciju, bilo gdje i bilo kad.

Upravo se čita

Image
BORBA PROTIV NASILJA NAD ŽENAMA

Ministar Malenica: 'Država je jaka i učinkovita onoliko koliko štiti ranjive skupine'

Više s weba

Pročitajte još

Image
Beskućnici u Direktu

Jednog su kao bebu pronašli pored kante za smeće, drugi je bio ovisan o kocki i drogi: 'Izgubio sam sve, ali mi je onda proradio klik u glavi'

Više s weba