u kanjonu Velike Paklenice

HGSS spasio šest stranih državljana na stazi ispod Anića Kuka. Dvoje nastradalo nakon što se odlomila stijena

Image

Akcija spašavanja na planinarskoj stazi

Foto: HGSS.hr

Jedna je osoba pronađena kako leži s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice i u stanju šoka

29.7.2022. u 21:49/ RTL Vijesti

Danas su u 11.45 sati dežurni članovi u Nacionalnom parku Paklenica dobili dojavu od Centra 112 da se u kanjonu Velike Paklenice na planinarskoj stazi prema vrhu Anića kuka dogodila nesreća u kojoj su dvije osobe ozlijeđene. Odmah po zadobivenoj dojavi, stupljeno je u kontakt s dežurnim članom stanice Zadar, s kojim je dogovoreno da se angažira helikopter s dežurnim letačima iz zračne baze Divulje.

Nakon uzimanja opreme i dogovora, prema mjestu nesreće krenula su četiri člana stanice Ogulin i jedan član stanice Bjelovar, dok su dva člana stanice Ogulin telefonskim putem odrađivala komunikaciju zbog nedostatka mobilnog signala u kanjonu.

Image
Foto:
Image

U 12.15 sati, prva ekipa došla je na mjesto nesreće koje se nalazi na planinarskoj stazi prema Anića kuku u ravnini s Brahmovim smjerom, gdje nalaze grupu od šest stranih državljana koji su kazali da se odronilo kamenje iz stijene iznad njih te da su pritom nastradali.

Jedna je osoba pronađena kako leži s vanjskim prijelomom lijeve natkoljenice i u stanju šoka. Isti je stavljen na UT nosila te je izvučen do mjesta pogodnog za podizanje helikopterom. U 13.47 sati i u svjesnom stanju vitlom podignut u helikopter koje ga je transportirao u vojnu baza Zemunik te dalje na hitnu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto:
Image

Kod drugog unesrećenog utvrđene su posjekotine i više ogrebotina po tijelu. Muškarac je marinerovom nosiljkom transportiran do bunkera u kanjonu Velike Paklenice, gdje je predan djelatnicima ZHM Zadarske županije. Treća unesrećena imala je manje ozljede, a spustila se u pratnji spašavatelja.

U navedenoj akciji u su sudjelovali članovi HGSS stanica Ogulin, Bjelovar, Zadar i Zagreb, dva člana N.P. Paklenica i jedan gorski spašavatelj iz Češke koji je bio u grupi s unesrećenima.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

Više s weba

Pročitajte još

Image
nisu zadovoljni

Međunarodne organizacije za ljudska prava osudile ulazak RH u Schengen. Jedna stvar im smeta

Više s weba