Nakon brojnih upita građana

HNB objavio koje su novčanice nevažeće i kako ih možete zamijeniti - ovo su njihove preporuke

Image
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

HNB je napomenuo na kraju kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor

26.5.2021. u 11:20/ RTL Vijesti

Hrvatska narodna banka (HNB) na svojoj je stranici objavila gdje se mogu zamijeniti nevažeći gotov novac švicarskog franka, a riječ je o osmoj seriji novčanica puštenoj u optjecaj u razdoblju 1995. – 1998. koje su prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja u Švicarskoj 30. travnja ove godine. Dodali su da HNB ne zamjenjuje strani gotov novac.

Hrvatska narodna banka, između ostalog, nadležna je i za povlačenje nevažećih novčanica kune iz optjecaja te postupa prema praksi ostalih središnjih banaka. Prema toj praksi postoje rokovi zamjene u kojima se nevažeće novčanice mogu zamijeniti kod financijskih institucija, a nakon tog roka isključivo se mogu zamijeniti u središnjoj banci koja je izdala taj gotov novac, bez naknade i vremenskog ograničenja. Ovisno o razlozima povlačenja nevažećega gotovog novca, neke središnje banke mogu i ograničiti rokove zamjene, napisali su.

Image
Izvukli 116 milijuna kn iz Dinama

Mamići u bijegu, a ni Vrbanović danas neće u zatvor: Tražio odgodu zbog bolesti

Image
Izvukli 116 milijuna kn iz Dinama

Mamići u bijegu, a ni Vrbanović danas neće u zatvor: Tražio odgodu zbog bolesti

Popis lokacija

Dakle, nevažeće novčanice švicarskog franka zamjenjuje njihov izdavatelj – središnja banka Švicarske, a novčanice se mogu prema uputama dostupnima na njihovim internetskim stranicama zamijeniti bez vremenskog ograničenja, osobno na blagajni središnje banke Švicarske u Bernu i Zürichu, u određenim kantonalnim bankama u Švicarskoj ili se mogu poslati poštom na adresu središnje banke Švicarske. Popis lokacija na kojima je moguće zamijeniti nevažeće novčanice švicarskih franaka i ostale informacije o zamjeni nalaze se na stranici središnje banke Švicarske. Kako biste saznali detaljnije informacije kliknite OVDJE.

 Moguće je i da pojedine poslovne banke u Republici Hrvatskoj pružaju uslugu zamjene tih nevažećih novčanica, no to isključivo ovisi o njihovim poslovnim politikama. Stoga biste sa svojom poslovnom bankom trebali provjeriti i tu mogućnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB je napomenuo na kraju kako je način zamjene nevažećih novčanica osobni izbor. Ukoliko se osoba odluči na slanje poštom, preporučuju uslugu vrijednosne pošiljke.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba