'Pred nama su zanimljiva vremena'

Hoće li cijene nekretnina padati ili rasti? Gdje i za koliko? Stručnjaci iznose svoja predviđanja za RTL.hr

Image
Foto: Pixsell

"Pred nama su zanimljiva vremena u kojima je teško sa sigurnošću predvidjeti što će se događati sa cijenama nekretnina"

19.7.2020. u 9:54/ Dalibor Dobrić

Kupujete li ili razmišljate o kupovini stana ili kuće ili ste pak u obrnutoj situaciji i pokušavate prodati nekretninu, zasigurno pažljivo pokušavate pratiti što se događa na tržištu. Međutim, na njemu jedva da se išta događa.

Iako su u Hrvatskoj cijene stambenih nekretnina u prvom ovogodišnjem tromjesečju bile 9,1 posto više nego u istom razdoblju lani, pandemija koronavirusa, a lokalno i potres u Zagrebu u ožujku potpuno su blokirali hrvatsko tržište nekretnina na nekoliko mjeseci. U proteklih mjesec i nešto, od popuštanja mjera zaključavanja promet se počeo ponešto pojačao, no kupoprodaja je daleko manje nego u istom razdoblju prije godinu dana, kažu stručnjaci iz branše s kojima smo razgovarali.

"Promet nekretninama je u svibnju, a u usporedbi sa istim razdobljem prošle godine uprosječeno pao za više od  50 %, ovisno o vrsti i lokaciji prodane nekretnine. Ne očekujemo da će se u narednim mjesecima taj trend mijenjati. Neće biti razloga za povećanje potražnje  i donošenja odluka pa će tako broj transakcija i dalje padati odnosno stagnirati", kaže za RTL.hr direktor Kastel nekretnina, Dubravko Ranilović, inače i predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Image
Foto: Pixsell
Image
Pixsell

(Dubravko Ranilović, Pixsell)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pred nama su zanimljiva vremena u kojima je teško sa sigurnošću predvidjeti što će se događati sa cijenama nekretnina", kaže, pak direktor agencije Opereta, Boro Vujović, koji ipak ocjenjuje da je situacija na tržištu bolja od očekivane, s obzirom na to kakav je zastoj nastao sredinom ožujka i crne slutnje koje su se pojavile u tadašnjoj situaciji. "Promet se svaki mjesec podiže, nije još na nivoima koji su bili do sredine ožujka, ali je u konstantnom porastu."

Image
PRAVO NA STAN

Stambenom stresu nema kraja: Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina

Image
PRAVO NA STAN

Stambenom stresu nema kraja: Hrvatska iznad EU prosjeka po rastu cijena stambenih nekretnina

Do korekcije (još) nije došlo

Vujović dodaje da se na čuđenje većine sudionika na tržištu nekretnina, nije dogodila općenita značajnija korekcija cijena na tržištu. "Naravno da su korigirane cijene starih stanova u Zagrebu koji su stradali u potresu, ali u isto vrijeme su novije zgrade u centru dobila na vrijednosti."

Upravo se čita

Image
opet incident

VIDEO Sramotno ponašanje srpskih navijača. U Beču skandirali: 'Ubij, zakolji...'

I Dubravko Ranilović navodi da do, kako kaže, stvarne korekcije cijena još uvijek nije došlo. "Spustile su se cijene onim nekretninama za koje su bili postavljeni nerealni i previsoki zahtjevi i prije početka pandemije i prije potresa. Tržište se poprilično segmentira i i ne mogu se donositi generalni zaključci. Sve su veće razlike u cijenama između pojedinih nekretnina, ovisno o kvaliteti i lokaciji nekretnine. Posebno se to može vidjeti na usporedbi novosagrađenih i rabljenih nekretnina. Novosagrađene nekretnine boljeg standarda i lokacije u ovom trenutku uspijevaju zadržati cijene, posebno novogradnje u Zagrebu."

Teže do kredita

Ranilović pojašnjava da je tržište zadnje dvije godine raslo i više od očekivanja, što je često bilo temeljeno na nerealnim zahtjevima. „Ovaj ciklus će donijeti mnogo lošeg ali i neke dobre stvari, jer se neće dogoditi napuhavanje nekretninskog balona nerealnom potražnjom. Teško je predvidjeti stanje tržišta u bliskoj budućnosti jer će ono ovisiti o više faktora; prije svega će utjecati situacija s koronavirusom u svijetu i Hrvatskoj“, kaže i naglašava da su važne i reakcije banaka koje su već postrožile uvjete za dobivanje kredita. "Važno je da nastave kreditirati kupnje i da kamate zadrže na razinama prije korone", dodaje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi posrednici navode da banke puno opreznije daju kredite samo svojim klijentima, te da su smanjile i odnos iznosa kredita i procijenjene vrijednosti nekretnine. "Sad su manji iznosi kredita koje klijenti mogu dobiti, u nekim slučajevima i do 30%, a to također može imati utjecaja na kretanje cijena", kaže Vujović iz Operete.

Image
Foto: Pixsell
Image
Pixsell

(Boro Vujović, Pixsell) 

On ipak kaže da eventualne korekcije cijena ovise o više faktora, "najviše o tome kako će se dalje mjere odražavati na gospodarstvo, te o uspješnosti turističke sezone. Svi pokazatelji koje pratimo govore u prilog činjenici da cijene više neće rasti, ali da li će i koliko pasti još je teško govoriti. Ukoliko se dogodi korekcija, neće biti jednako izražena za sve vrste nekretnina, nego će se korigirati cijene starih stanova, koji su do početka godine imali nezasluženo visoku cijenu. Kvalitetnim novogradnjama na dobrim lokacijama ne očekujemo značajniju korekciju", kaže i dodaje da se na obali nakon prvog vala korone pojavljuje veliki broj stranih kupaca, koji "jedva čekaju da kupe nekretninu na osami, po cijenama koje su značajno jeftinije nego u njihovim matičnim zemljama".

Na moru prodaja ide

Potvrđuje to i vlasnik agencije Antenor iz Nina, koja se ponajviše bavi posredovanjem u prodaji nekretnina za odmor na tom dijelu Jadrana, Tonći Pijaca. Kaže da i dalje bilježi iznenađujuće velik interes i puno upita i dolazaka u razgledavanje nekretnina u ponudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell
Image
Pixsell

(Nin, Pixsell)

"Do pada prodaje trenutno nije došlo u odnosu na isto razdoblje od prošle godine. Cijene se i dalje drže kao i prije korone", kaže Pijaca za RTL.hr i procjenjuje da će do korekcije ipak doći nakon ljeta kada će vjerojatno i biti nešto pada u prodaji i interesu. Posebno, kaže, za stanove u Zadru i gradovima sličnim njemu jer su banke postrožile uvjete za dobivanje stambenih kredita  tako da će mladi bračni parovi imati smanjene mogućnosti kupovinu. 

"Što se tiče lokacija uz more, mislim da tu neće doći do nekog većeg pada jer je i dalje jako velik interes stranaca za kupovine manjih kuća i apartmana", navodi. Najveći broj kupaca dolazi, što je iznenađujuće kaže, iz Njemačke, zatim Slovenije, Slovačke i Češke.

"Optimizam i pozitivno razmišljanje investitora i dalje je jako visoko, a to se vidi i daljnjim investicijama u kupovini građevinskih terena te planovima gradnje nakon ljeta, prvenstveno na lokacijama izvan većih gradova", kaže Pijaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

stanovi, stanogradnja, gradnja stanovi

Foto:
Image

stanovi, stanogradnja, gradnja stanovi

(Pixsell)

Dubravko Ranilović iz Kastel nekretnina slaže se da je investicijski potencijal i dalje velik. "Pred nama je teško razdoblje i ova kriza podsjeća na zadnju koja je započela 2008 godine. One su ipak različite i čini nam se da je investicijski potencijal i dalje velik, ali je problem što će novac nakon krize biti neravnomjerno raspoređen, jer će puno gospodarskih subjekata, a i fizičkih osoba pretrpjeti veće financijske gubitke. Tržište će se usporavati i na jesen i bit će sve manje transakcija, što će u konačnici za određene nekretnine značiti i spuštanje cijene", upozorava.

Negdje se mora živjeti

Image
Foto: RTL.hr
Image
RTL.hr

(RTL)

"Neke će pak nekretnine zadržati vrijednost i to upravo one kvalitetnije u koje se isplati ulagati. Argument za ulaganje u nekretnine će biti da su nekretnine u teškim gospodarskim vremenima još uvijek jedan od najsigurnijih oblika investiranja. Nekretnina može izgubiti na vrijednosti ali ne može nestati, jer negdje se mora živjeti i raditi", kaže Ranilović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ljudi su svjesni da se u ovom trenutku štampa velika količina novca koji svaki dan gubi na vrijednosti, kamata u bankama je minimalna. Mnogi se zbog toga odlučuju na kupnju nekretnine, koja je konkretna vrijednost koja ne može nestati", kaže i Boro Vujović iz Operete. Njegov je savjet onima koji razmišljaju o kupnji nekretnine stoga da razmisle zašto je kupuju. "Kad nađu nekretninu koja zadovoljava većinu zadanih parametara koji su im važni pri odabiru nekretnine, trebaju kupiti. Pitanje je kad i da li će se ponovo pojaviti nešto slično, a onda je pitanje po kojoj cijeni", kaže Vujović.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tvrtka iz Lošinja dijeli stipendije

Više s weba