gost rtl-a danas

Horvat o 3. maju: 'Osigurali smo tri plaće. Ne budu li se svi držali dogovora, ovo su zadnja jamstva'

22.8.2019. u 18:55/ Vijesti.hr

Kad je riječ o strateškim partnerima, ministar nije htio reći tko je zaineteresiran za suradnju s riječkim brodogradilištem

Nakon duge agonije konačno optimistične vijesti za 3. maj! Vlada daje jamstva za najviše 150 milijuna kuna kreditnog zaduženja, s čime će riječko brodogradilište pokrenuti proizvodnju i završiti započete brodove. 

Ipak i 3. maj mora ispuniti postavljene uvjete, a Vlada očekuje kako će se na kraju u državnu blagajnu sliti više novca no što je ovoga puta u škver uloženo.

Ministar gospodarstva Darko Horvat je gostujući u RTL-u Danas rekao da je Vlada opet podmetnula leđa i odlučila dati jamstvo i garancije no dodaje da će to ujedno biti i posljednja ne budu li se svi akteri u ovom procesu držali onog što je dogovoreno.

Postavlja se pitanje hoće li 150 milijuna kuna biti dovoljno da se 3. maj ponovno pokrene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Mi smo ovaj proces podijelili u četiri faze, prvu i drugu smo objedinili. 150 milijuna kuna nije provizorna priča, priča koja je izmišljena. Na temelju pomne analize, trebat će oko 90 milijuna kuna za postupak deblokade računa, oko 60-ak milijuna kuna za pokretanje proizvodnje. Tek u konkretnim ugovorima s naručiteljima brodova ćemo znati koliko će novca još trebati za dovršetak brodova i koliko ćemo uprihodovati, odnosno koliko ćemo i kojom dinamikom sredstava vratiti u državni proračun", rekao je Horvat.

Ministar uvjerava da će biti dovoljno sredstava i za isplatu zaostalih plaća radnicima.

Upravo se čita

Image
GORDIJSKI ČVOR

Pada odluka o Horvatovoj sudbini: Poznato je kad Červar podnosi izvješće Savezu

"U ovih 60 milijuna kuna osigurane su i tri naredne plaće. Mislim da će od svih biti najzadovoljniji upravo radnici."

Kad je riječ o strateškim partnerima, ministar nije htio reći tko je zaineteresiran za suradnju s riječkim brodogradilištem, ali ističe kako je situacija sada potpuno drugačija nego prije godinu dana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Prije nešto više od godine dana imali smo opterećena brodogradilišta nenaplaćenim državnim jamstvima, vrlo teški pregovori s onima koji su bili zainteresirani. Danas imamo potpuno drugu situaciju. Država je platila sve obveze producirane nesmotrenim poslovnima potezima,. Danas početak novog ciklusa pregovora u novim uvjetima", rekao je Horvat.

U ovom trenutku Uljanik je u stečajnoj proceduri. Skupština vjerovnika je zaklazana za 6. rujna, a do tog trenutka Vlada mora odlučiti hoće li se pristupiti likvidaciji Uljanika ili temeljem stečajnog plana nastaviti završetak brodova u pulskom škveru.

"Ja sam rekao da nema razlike u pristupu problemu u Puli i u Rijeci, želja je da se i u Puli završe brodovi.''

Ministar Horvat je komentirao najavljene štrajkove u zdravstvu, školstvu, ali i javnom prijevozu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Kolega Marić je jasno iznio svoj stav. Moj je stav da trebamo nastaviti s procesom konsolidacije javnih financija, pristupiti odgovornoj politici i vraćanju javnog duga. To nas je dovelo do toga da nam se kreditni rejting podigao, da se zadužujemo jeftinije, da imamo konkretnije razgovore s budućim investitorima. Nadaju se većim plaćama i svi poduzetnici. Želimo bržu dinamiku rasta plaća...'', kaže ministar.

Premijer je danas bio vrlo oštar – poručio je ministru Kujundžiću i ministrici Divjak da su članovi Vlade. Horvat kaže da je odreagirao sukladno svojim ovlastima i kao netko tko je najodgovorniji za sve procese koji se zbivaju unutar vladine politike.

''U izbornu proceduru smo ušli s određenim obećanjima, naša želja je da ih i ispunimo. Senzibilizacija Divjak i Kujundžića s ljudima koji njima odgovaraju je meni jasna, ali ja sam stava da će se dati određena rasterećenja, biti će određenih povećanja, ali u sve u skladu s onim što državni proračun može trpjeti'', zaključuje Horvat.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Nakon policijske objave

Sakoman o policijskom izvješću: ' Majka je iznenađena i zgrožena kako je sin promijenio iskaz'

Više s weba