Po orkanskoj buri

Hrabri HGSS-ovci spasili su dvojicu penjača! 'Kad smo došli, bili su vidno pothlađeni'

11.10.2021. u 19:27/ Nikolina Radić

Iz Nacionalnog parka penjače, planinare i šetače upozoravaju da uvijek prije odlaska u planinu treba provjeriti vremensku prognozu

Još jedno herojstvo Hrvatske gorske službe spašavanja. Po orkanskoj buri i mrklom mraku šest sati su spašavali dvojicu penjača. Mađari su podcijenili hrvatsku buru, zapeli na Anića kuku i ostali zarobljeni.

Pri orkanskim udarima bure dvojica penjača iz Mađarske zaglavila su u stijeni u gornjem dijelu Anića kuka na Paklenici, mjesta poznatog po izazovnim penjačkim smjerovima. Da su ostali cijelu noć u stijeni, teško da bi izbjegli potpuno pothlađivanje.

''Prvo je na terenu sve bilo u redu, nije bilo vjetra. Od vjetra nas je štitio Anića kuk. Tek poslije kada se pogoršalo, odlučili smo se povući i tada se uže zaglavilo.  Doista sam zahvalan timu, bili su ljubazni i od velike pomoći. Napravili smo neke greške, ali to se nekad dogodi'', priopćili su iz HGSS-a Zadar.

Četvorica GSS-ovaca iz Stanice Zadar u podnožju tehnički su pomagali Šimi i njegovoj kolegici Ivi Božić iz Stanice Split koji su se po nevremenu nekoliko sati stijenom penjali do dvojice Mađara.

''Kada smo došli do njih, bili su vidno pothlađeni, poplavili..Nisu baš bili u stanju komunicirati pretjerano..Kada idete kroz stijenu, tijelo vam se pothlađuje, pogotovo ekstremiteti, prsti koji stalno gube toplinu, pogotovo u dodiru s hladnom stijenom'', rekao je Šime Jukić iz HGSS-a Zadar.

Image
HGSS U AKCIJI

VIDEO Dramatična akcija spašavanja penjača na Velebitu: 'Uvjeti su bili gotovo nemogući'

Image
HGSS U AKCIJI

VIDEO Dramatična akcija spašavanja penjača na Velebitu: 'Uvjeti su bili gotovo nemogući'


U jednom trenutku udari su bili takvi da su i spašavatelje bacali po stijeni, pa su se pitali je li moguće uopće nastaviti akciju po mrklom mraku i nemogućnosti da se zbog vjetra stijena osvijetli.

''Ja Anića kuk jako dobro poznajem, ali u takvim uvjetima nisam imao prilike nikada penjati niti bi se usudio takvo što da nisu bile ovakve okolnosti'', izjavio je Jukić.

Iz Nacionalnog parka penjače, planinare i šetače upozoravaju da uvijek prije odlaska u planinu treba provjeriti vremensku prognozu.

''Vjetar je specifičan ovdje, radi se o buri. Može nas iznenaditi i usred ljeta. To su posebne okolnosti, pogotovo na stijeni...Naravno, kad se desi ovako u stijeni da je jako zahtjevno za spašavatelje, dovode se u opasnost i životi onih koji spašavaju, ne samo onih koji su gore'', kazala je Dragica Jović, voditeljica Službe za promidžbene aktivnosti u NP Paklenica.

Iako je ovo bilo prvo sezonsko spašavanje u zimskim okolnostima, opreza nikada dosta jer planina uvijek može iznenaditi.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Tomašević odgovarao na pitanja o Holdingu: 'Dug je velik, obaveze su velike, no radimo na tome da se problemi počnu rješavati'

Više s weba