OGLAS

napokon

Hrvati od danas mogu u SAD bez vize! No, postoji jedan uvjet...

Image
Foto: Borna Filic/PIXSELL

Bio je to dug i naporan proces, a Hrvatska je tek nedavno ispunila uvjet o postotku odbijenih viza ispod tri posto

23.10.2021. u 9:20/ RTL Vijesti

Hrvatski državljani od danas mogu u Sjedinjene Američke Države putovati bez vize, priopćeno je iz američkog veleposlanstva u Zagrebu.

Ova odluka Elektroničkog sustava za odobravanje putovanja (ESTA) se odnosi na hrvatske državljane koji u SAD odlaze u turističkom ili poslovnom aranžmanu, ne dužem od 90 dana. Autorizacije koje budu ishodovane građanima kroz ESTA-u obično su valjane dvije godine. Putnici s već izdanim vizama B1/B2 mogu ih koristiti za put u SAD.


Hrvatsko članstvo u tzv. Programa izuzeća od viza (VWP) važan je korak u daljnjem učvršćivanju ekonomske i sigurnosne suradnje dviju zemalja, poručuju iz veleposlanstva.

"Iznimno smo zadovoljni što hrvatski građani sad uživaju u mogućnosti putovanja u SAD bez viza", rekao je otpravnik poslova američkog veleposlanstva u Zagrebu Mark Fleming i dodao: 

"Ovo je bio dug, ali važan proces i pozdravljamo napore hrvatske Vlade da ispuni stroge zahtjeve našeg programa. Cijeli moj tim i ja u Veleposlanstvu SAD-a u Zagrebu smo oduševljeni što svjedočimo ovoj važnoj prekretnici koja dodatno produbljuje veze između američkog i hrvatskog naroda."

Image
konačno!

Uskoro bez vize! Objavio premijer, a mi donosimo: Što odluka SAD-a znači za Hrvatsku i koliko će ipak stajati dozvola za put u Ameriku?

Image
konačno!

Uskoro bez vize! Objavio premijer, a mi donosimo: Što odluka SAD-a znači za Hrvatsku i koliko će ipak stajati dozvola za put u Ameriku?

Program izuzće od viza je sveobuhvatno sigurnosno partnerstvo SAD-a i zemalja sudionica programa koje omogućuje putovanje u SAD u poslovne ili turističke svrhe u trajanju do 90 dana, a da se pritom štiti nacionalna sigurnost.

Da bi neka država ušla u ovaj program, mora ispuniti kriterije iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata kao i upravljanja granicom, pojašnjava se u priopćenju. Dodaje se i kako postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je Hrvatska ispunila tek nedavno.


Vrijeme je za seks
Viola boje mora
Love island Australija
Svjetsko prvenstvo u rukometu za žene 2023.
American idol
default_cta
Ljubav je na selu
Barbie biserna princeza
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
default_cta
Turbo fast

Više s weba

Pročitajte još

Image
NJIH 3.191

Vukovarski umirovljenici dobit će 40 eura božićnice, ali ne svi: 'Želja nam je učiniti blagdane radosnijim'


Više s weba