'OKITIT ĆEMO PAVILJON'

Hrvatice izlaze na ulicu zbog prava na pobačaj! 'Šaljemo poruku vlastima RH i EU, stojimo uz žene SAD-a'

Image

Pravo na pobačaj u SAD-u

Foto: Shutterstock

'Pravo na pobačaj je pravo na zdravstvenu skrb', kažu

4.7.2022. u 14:28/ RTL Vijesti

Na zagrebačkom Zrinjevcu s početkom u 20 sati održat će se prosvjedni skup solidarnosti Women's Independence Day. Skup je to solidarnosti s građankama SAD-a, odnosno otpor ukidanju Ustavne zaštite prava na pobačaj u SAD-u.

Organiziraju ga Zaklada Solidarna i udruga Roda-Roditelji u akciji te udruge Cesi i Crosol – platforme za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske. Organizatorice ističu da će prosvjed biti prilika da se 4. srpnja proslavi kao Dan ženske nezavisnosti, ali i prilika, kako tvrde, da zajedno, uz američke ženske prosvjedne pjesme, okitimo Paviljon zvjezdicama podrške ženama i djevojčicama širom SAD-a, od kojih sada svaka druga živi u državi kojoj prijeti zabrana pobačaja.

"Zvjezdice ćemo posvetiti i milijunima žena širom svijeta – od Nikaragve do Malte, od Poljske do Hrvatske – koje nemaju adekvatan pristup legalnom, sigurnom i javno financiranom pobačaju i zaštiti reproduktivnog zdravlja.

Okupit ćemo se i kako bismo poslale političku poruku vlastima RH i EU", kažu pa dodaju: "Od svih demokratskih institucija vlasti očekujemo i tražimo da se odupru prodoru vjerskog fundamentalizma u zdravstvene politike, bolnice i ljekarne. Od čelnika RH i EU tražimo da preuzmu političku obvezu zaštite sloboda, zdravlja i života žena i djevojčica u Hrvatskoj, Europi i širom svijeta. DOSTA! sudskih presuda, zakona i politika koje gaze žene! SOLIDARNO s djevojčicama i ženama SAD-a! Pravo na pobačaj je pravo na zdravstvenu skrb!", zaključile su.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više s weba

Pročitajte još

Image
STIŽE POMOĆ

Hrvatska Turskoj šalje 40 spašavatelja. Trut: 'Oni mogu tragati i spašavati u najtežim uvjetima'

Više s weba