Gordan Grlić Radman

Hrvatska će primiti 20 Afganistanaca i njihove obitelji: 'Novi migrantski val? Ne smijemo dopustiti da nam se...

thumbnail
18.8.2021. u 12:18/ RTL Vijesti

Grlić Radman je kazao da je po pitanju novog migrantskog vala Hrvatska jednako zabrinuta kao i Grčka

Prije sastanka užeg kabineta Vlade ministri su dali izjavu za medije. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da će Hrvatska primiti i dati vize za 20 Afganistanaca i njihovih obitelji koji su bili potpora hrvatskim trupama u Afganistanu. 

Ministar Radman kazao je da je u zadnjih 4 dana iz Afganistana evakuirano 26 hrvatskih državljana te da se radio o udruženoj akciji institucija RH, poglavito s potpredsjednikom Vlade zaduženog za nacionalnu sigurnosti i ministra branitelja Tome Medveda, ravnatelja SOA-e Danijela Markića i VSOA-e Ivice Kindera, na čelu s hrvatskom službom vanjskih poslova koja je koordinirala sve napore. 

Ministar Radman je kazao da su članice EU pozvale na nalaženje trajnog političkog rješenja za Afganistan, te da je osobno naglasio važnost zaštite ljudskih prava, žena i djevojčica i sigurnosti lokalnog osoblja koje je bilo zaposleno u EU delegaciji u različitim poslovima. 

"Države članice, pa tako i RH, iskazale smo prednost za pružanje humanitarne zaištite za spomenuto osoblje. Hrvatska se posebno odazvala pozivu Europske službe za vanjsko djelovanje u prihvatu EU osoblja jer su njihovi životi i sigurnost ugroženi od strane talibana ukoliko ostanu u Afganistanu. Riječ je o izdavanju viza za 20 osoba koji su bili potpora našim snagama i naša obveza je zaštiti ih. Prošli su sve provjere kao i natječaje za rad u institucijama, visoko su obrazovani, to su poznate osobe u sustavima naših institucija", kazao je. Kazao je i da na nivou Europske unije Hrvatska ima jedan glas oko međunarodnog priznanja Afganistana. 

"Treba vidjeti hoće li se poštivati ljudska prava", kazao je. Kazao je i da je po pitanju novog migrantskog vala Hrvatska jednako zabrinuta kao i Grčka.

Image
bivša predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović objavila fotografije iz Afganistana: 'Sjetimo se da su prava žena ljudska prava'

Image
bivša predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović objavila fotografije iz Afganistana: 'Sjetimo se da su prava žena ljudska prava'

"Ne želimo da nam se ponovi 2015. Ulazimo u Schengen i moramo čuvati granice EU od bilo kakvih nezakonitih migracija", kazao je Grlić Radman.

Radman je na novinarsko pitanje pojasnio tko su ljudi koje će Hrvatska primiti iz Afganistana.

Radman je kazao da je u Afganistanu u EU delegaciji bilo zaposleno 500 osoba iz Afganistana i da je Europska služba za vanjsko djelovanje zamolila je zemlje članice da pokažu solidarnost na način da se izdaju vize osobama koje su radile kao prevoditelji ili logistika i njihovim članovima obitelji.

Horvat: 'Radnicama ćemo podmiriti plaće'

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat komentirao je situacijom s požeškom tekstilnom tvrtkom Orljava te kazao da je njegovo obećanje radnicama da će Vlada podmiriti tri zaostale plaće, ali i da će pronaći strateškog partnera.

"S dva partnera se već intenzivno odgovara", kazao je Horvat.

Superstar
Love island UK
BKFC 50
Elon Musk Show
default_cta
Život na vagi
Señorita 89
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
default_cta
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
POLICIJA SVE NEGIRA

Grmoja: 'Ministar Božinović i šef policije podržavaju zataškavanje ubojstva djevojke u Osijeku'

Više s weba