borba protiv korone

Hrvatska je od danas u 'crvenom'! Istražili smo što to znači za turiste: 'Primili smo dvije doze, tako da ne ...

9.9.2021. u 18:30/ Leona Šiljeg

U Hrvatskoj je trenutačno malo više od pola milijuna stranih turista i još se ne trebaju brinuti

Deset je novih žrtava korone u Hrvatskoj koja broji još 941 novi slučaj zaraze - i više nego dovoljno da cijela Hrvatska od danas završi u crvenom. 

Uz Hrvatsku, na novoj se covid karti Europe crvene i susjedi Slovenci, dijelovi Italije i Austrije, Mađarska, Španjolska i Portugal, Njemačka te dijelovi Francuske. Skandinavske su zemlje i dalje u narančastom.

Crvena Hrvatska za premijera je očekivana, a ministar zdravstva poručuje: To je rezultat necijepljenja i nepridržavanja mjera. Što ovo znači za turiste?

Hrvatska je u crvenom, ali turisti se ne pakiraju.

"Oboje smo primili dvije doze, tako da ne moramo u izolaciju na povratku. Nadam se. Osjećate li se dovoljno sigurno ovdje? Da, osjećamo. Da, 100%", kažu Patrick i Karen iz Velike Britanije.

"Kada smo odlazili, doista smo gledali kartu, to nas je brinulo. U tom trenutku ste bili narančasti, pa smo svakako odlučili doći", dodaje Kathleen iz Belgije.

Image
borba protiv korone

ECDC je danas objavio novu koronakartu koja pokazuje kako je cijela Hrvatska u 'crvenom': Što to točno znači i što sada slijedi?

Image
borba protiv korone

ECDC je danas objavio novu koronakartu koja pokazuje kako je cijela Hrvatska u 'crvenom': Što to točno znači i što sada slijedi?

Prije gotovo dva mjeseca obala je postala narančasta i takva je ostala cijelu sezonu. Uz Hrvatsku, u crvenom je gotovo cijeli zapad Europe. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sutra idemo kući, pa nam ne znači neku razliku u smislu odlaska u karantenu na povratku", kažu Ben i Elli iz Velike Britanije.

"Je li ovo znači kraj sezone? Pa vjerojatno da, zato što takva je klima u Europi i Europskoj uniji. Ljudi se boje i to je logično i normalno", kaže Trajan iz Dubrovnika. 

Dio razloga ministar zdravstva vidi u necijepljenju i nepridržavanju mjera.

"Kada smo u crvenom mnoge druge zemlje uvode restriktivne mjere koje se odnose na slobodu povratka njihovih  građana i one će se vrlo vjerojatno primjeniti. Ono što je najvažnije cijepljeni i oni koji su preboljeli vrlo vjerojatno će od toga biti izuzeti", kaže ministar zdravstva Vili Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
veliko priznanje!

RTL-ovoj Mojmiri dodijeljena 'Večernjakova ruža'!: 'Drago mi je što se cijeni ženska s mišljenjem, a ne sa strukom!

U Hrvatskoj je trenutačno malo više od pola milijuna stranih turista i još se ne trebaju brinuti. 

"Za turiste koji  su trenutno u RH zapravo ne znači ništa. Mogu završiti normalno svoj godišnji odmor kao su i planirali, ali postoji mogućnost da će pri povratku u zemlju nešto značiti, jer zemlja može tražiti – možda brzi ili PCR test ili biti u samoizolaciji", kaže epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer.

Za razliku od trećeg vala, sada pacijenti brže završavaju na respiratoru. Umrlo je 10-ero ljudi, od kojih je samo jedna osoba bila cijepljena. 

"Mnogi kukaju da ne dobiju na lotu, a zaboravili su pri tome uplatiti listić, u ovom slučaju dobitak je besplatan, a gotov 100 % siguran protiv smrti i težih oblika bolesti", kaže Beroš.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do sada je zdravstveni trošak COVID-a veći od 3 i pol milijarde kuna. Simbolično - dovoljno za izgradnju triju bolnica poput nove riječke na Sušaku.

Više s weba

Pročitajte još

Image
Provjerite listiće!

Zagrepčanin osvojio 5+1 dobitak u Eurojackpotu, dobio 645.000 eura, pogođen i 5+0, opet u Zagrebu

Više s weba