PAKET MJERA ZA UKRAJINU

Hrvatska šalje oružje, streljivo i zaštitnu opremu za pješadiju vrijednu 124 milijuna kuna. Nema više ni rusk...

thumbnail
28.2.2022. u 19:25/ Ilija Radić

Hrvatska zajedno s drugim zapadnim zemljama naoružava Ukrajinu. Ukrajincima smo dali oružje, a Rusima oduzeli nebo nad Hrvatskom

Hrvatska ukrajinskoj vojsci šalje automatske puške i pripadajuće streljivo.

"Ukrajinska strana, uputila je zahtjev za određenom opremom. Ministarstvo obrane je s Glavnim stožerom prešlo preko tih popisa i došlo do određenih količina određene opreme, prije svega govorimo o puškostrojnicama i strojnicama", kaže ministar Mario Banožić, ministar obrane. 

Iako veliki broj zapadnih zemalja detaljno navodi koliko komada koje vojne opreme šalju Ukrajincima, naša vlada to skriva, kao i način dopremanja.

Image
SVE SLUŽBE ANGAŽIRANE

Plenković: 'S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu, ne bismo željeli da dođe do destabilizacije'

Image
SVE SLUŽBE ANGAŽIRANE

Plenković: 'S posebnom pozornošću pratimo zbivanja u susjedstvu, ne bismo željeli da dođe do destabilizacije'


"Velik broj. Evo, ja ću vam ovako, tko pozna taj dio, četiri brigade se može opremiti", objasnio je Banožić.

Ukrajincima smo dali oružje, a Rusima oduzeli nebo nad Hrvatskom.

"Ovom se odlukom ruskim zračnim prijevoznicima, kao i zrakoplovima unajmljenima, operiranim ili u vlasništvu Ruske federacije uvodi zabrana korištenja područja letnih informacija Zagreb", poručuje Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.


Ključne su to točke paketa mjera za pomoć Ukrajini koje je Vlada izglasala na izvanrednoj sjednici.

"Stoga za Hrvatsku dileme nema, Hrvatska može biti samo na strani demokratske, suverene i napadnute Ukrajine", tvrdi predsjednik Vlade, Andrej Plenković.

I zato im pomažemo i onime u čemu smo najbolji. Osnivanjem Međuresorne radne skupine za izbjeglice, Stalne skupine za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja, Ekspertne radne skupine za koordinaciju i potporu pružanja zdravstvene zaštite izbjeglicama, Kriznog tima za provedbu plana intervencije o mjerama zaštite sigurnosti opskrbe plinom i Stručnog povjerenstva za naftu.

Sve su to podržali i HDZ-ovi partneri, ali i oporba, koju je Plenković okupio u Banskim dvorima.


"Ono što očekujemo je da Vlada počne s pripremama paketa koji će osigurati da se posljedice koje će ova situacija izazvati po ekonomsko stanje u Republici Hrvatskoj, kako u pogledu hrvatskih građana, tako u pogledu gospodarstva," kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

"Bure baruta je BiH gdje imamo gdje imamo Republiku Srpsku koja već godinama govori, čiji predstavnici traže odcjepljenje, imamo Crnu Goru gdje trenutno nemamo premijera, gdje je ostavku podnio i predstavnik skupštine, tako da se nalazimo u vrlo nestabilnom okruženju i Hrvatska vojska mora biti u stanju pripravnosti", smatra Marijan Pavliček, predsjednik Kluba zastupnika Hrvatskih suverenista.

A u pripravnost će još hrvatskih vojnika uz onih 10 koje je Hrvatska već stavila na raspolaganje NATO-u. Koliko točno, trebali bismo doznati na sjednici Vlade ovog četvrtka.

Love island UK
Superstar
Elon Musk Show
Život na vagi
Señorita 89
default_cta
Ljubav je na selu
Britain's Got Talent
Infinity Nado

Više s weba

Pročitajte još

Image
TREBA LI SE BRINUTI?

Štakori i dalje izlaze! Ovog puta snimili ih na Cvjetnom trgu u Zagrebu: 'Bio je velik kao golub'

Više s weba