za navodne zločine

Hrvatski piloti dobili pozive za suđenje u Beogradu: 'Tu se više ništa ne može...'

Image
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/Pixsell

Danijel Borović zainteresiran je za ishod suđenja i kaže: 'Ako će suđenje biti pravedno, onda ću biti oslobođen'

22.9.2022. u 8:39/ RTL Vijesti

Sada je očito da će nam suditi, tu se više ništa ne može, ustvrdio je jučer jedan od četvorice optuženih hrvatskih pilota Danijel Borović, kada su mu novinari prenijeli informaciju da im je svima Viši sud u Beogradu poslao pozive za suđenje.

Kako donosi Novi list, prvo, pripremno, ročište trebalo bi se održati 14. listopada, a do tada će Viši sud donijeti formalnu odluku hoće li se Danijelu Boroviću, Željku Jeleniću, Zdenku Radulju i Vladimiru Mikcu suditi u odsustvu, što je izvjesno.

Aleksandar Olenik, Mikčev branitelj po službenoj dužnosti, kazao je da su prije desetak dana pozivi umirovljenim pilotima, optuženim za raketiranje dviju srpskih izbjegličkih kolona početkom kolovoza 1995. u BiH, standardnim diplomatskim kanalima otišli u Hrvatsku. No, Borović još nije dobio poziv, u čijem se prilogu nalazi i optužnica protiv njega, što može sugerirati da mu ga Ministarstvo pravosuđa niti neće uručiti.

Bilo bi to u skladu sa stavom Vlade Andreja Plenkovića da se ne priznaje sudski proces koji se sprema u Beogradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
optužnica za oluju

Srbija planira raspisati međunarodnu tjeralicu za našim pilotima. Što ako prijeđu granicu?

Image
optužnica za oluju

Srbija planira raspisati međunarodnu tjeralicu za našim pilotima. Što ako prijeđu granicu?

"Nije u posljednje vrijeme bilo kontakata ni s kim iz Vlade, pa ne znam je li za mene stigao poziv iz Srbije, nitko mi ništa nije javio. Meni, u svakom slučaju, nije dostavljen, rekao je Borović, koji, kao niti ostali optuženici, ne komunicira s braniteljem kojeg mu je beogradski Viši sud odredio.

Danijel Borović zainteresiran je za ishod suđenja i kaže: "Ako će to suđenje biti pravedno, a ne politički motivirano, onda ću ja biti oslobođen... Jer, znam da nisam zapovijedio nikakav ratni zločin i srpsko tužiteljstvo ne može raspolagati relevantnim dokazima da jesam - naglašava Borović, kojeg se optužuje da je s dužnosti koju je obnašao 8. kolovoza 1995. dvojici nepoznatih pilota sa zračne luke Pleso zapovijedio da napadnu izbjegličku kolonu koja se kretala rutom Bosanski Novi – Prijedor.

Upravo se čita

Image
potrošački šušur

Advent u punom sjaju, ugostitelji potvrđuju: 'Nismo mogli proizvoditi, koliko se troši!'

Više s weba

Pročitajte još

Image

Veliki požar zahvatio Kinu

Više s weba