BROJKE SVAKAKO RASTU

Hrvatsku sve više posjećuju stranci, ali izbjegavaju Hrvati. Objavljeni novi turistički podaci

Image
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Zanimljiv je podatak iznio i DZS o dobrnoj skupini turista jer ispostavilo se da je u kolovozu 2022. najviše turista bilo u dobnoj skupini do 14 godina

10.10.2022. u 14:41/ RTL Vijesti

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio je podatke o dolascima i noćenjima turista u RH u kolovozu ove godine pa zaključio kako su oni strani porasli u odnosu na lani, ali pao je broj Hrvata koji ljetuju u Hrvatskoj.

Domaći turisti ostvarili su 366 tisuća dolazaka te 2 milijuna noćenja u kolovozu 2022., što je pad dolazaka za 7,5% i pad noćenja za 10,6% u odnosu na kolovoz 2021. Međutim, u odnosu na pretpandemijski kolovoz 2019. dolazaka domaćih turista više je za 5,6%, a noćenja za 7,1%, ističu iz DZS-a.

S druge strane, strani turisti ostvarili su 4 milijuna dolazaka te 25,5 milijuna noćenja u kolovozu 2022., što je za 9,3% više dolazaka i za 6,5% više noćenja u odnosu na kolovoz 2021. U odnosu na kolovoz 2019. dolazaka stranih turista manje je za 8,1%, a noćenja za 1,4%.

Image
JUG U LISTOPADU

Dubrovnik još vrvi turistima. Nije im toliko vruće, jeftinije je, a manje je i gužve. Kruzeri oduševili

Image
JUG U LISTOPADU

Dubrovnik još vrvi turistima. Nije im toliko vruće, jeftinije je, a manje je i gužve. Kruzeri oduševili

Najviše je stranih turista, navode, bilo iz Njemačke, ali u odnosu na ovo vrijeme lani, njihov broj je zapravo pao. Oni koji su pak došli, boravili su najviše u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dolazili su i Poljaci, Talijani, Slovenci, Austrijanci, Česi i Nizozemci.

Zanimljiv je podatak iznio i DZS o dobrnoj skupini turista. Ispostavilo se naime da su u kolovozu 2022. turisti u dobnoj skupini do 14 godina ostvarili najviše noćenja, a slijede noćenja turista u dobnoj skupini od 35 do 44 godine.

Upravo se čita

Image
1998. godište

U studentskom domu u Varaždinu pronađen mrtav student: Tijelo pronašao cimer, oglasila se policija

Naposljetku, zaključeno je i kako je u prvih osam mjeseci 2022. ostvareno za 31,5% više noćenja turista nego u istom razdoblju 2021. godine.

Više s weba

Pročitajte još

Image
ispratio ih banožić

Nakon osoblja za održavanje Rafalea, Hrvatska u Francusku poslala i prve pilote

Više s weba