Što ih čeka?

HUP traži odgovor što je s gospodarskim mjerama: 'Želimo znati pravila igre'

Image
Foto: Robert Anic/PIXSELL

'Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij', rekla je predsjednica HUP-a

11.5.2020. u 12:29/ Vijesti.hr

Hrvatska udruga poslodavaca priopćila je kako od Vlade žele jasan odgovor nastavlja li se s gospodarskim mjerama te što ih čeka u narednom periodu.

"Hrvatski poslodavci od Vlade žele jasan odgovor, prije nego što postane tehnička Vlada, koje od gospodarskih mjera idu dalje i što ih čeka u narednom periodu.

Gospodarstvu su i dalje, između ostalog, potrebni instrumenti za likvidnost, fakture po naplati i povoljniji krediti, apeliraju iz Hrvatske udruge poslodavaca", priopćili su iz HUP-a.

Nitko ne osporava što je Vlada učinila od sada, međutim, neizvjesno je hoće li se neke od dosadašnjih mjera nastaviti. Poslodavci tako, ističu iz HUP-a, kako u svrhu osiguravanja likvidnosti žele nastavak mjere o naplati PDV-a po naplaćenoj fakturi, barem do kraja godine, dok se gospodarstvo barem malo ne oporavi. Poslodavcima su potrebni i povoljniji instrumenti kreditiranja i financiranja kako bi preživjeli u narednom razdoblju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zasigurno ulazimo u recesiju"

"HUP podsjeća i kako je Vlada je donijela mjere sukladno kojima smo "ostali kod kuće", međutim, nije definirala rad od kuće i regulirala ga kroz zakon. Zakon o radu ostao je identičan kao da se u državi ništa ne događa. Također, između ostalog, neizvjesno je nastavlja li se s digitalizacijom ili se vraćamo na biljege i papirologiju", kazali su.

"Želimo jasno znati pravila igre i na vrijeme planirati svoje poslovanje. Imamo jasnu naznaku pada BDP-a od 9 posto, što je prema nama i optimističan scenarij, te zasigurno ulazimo u recesiju. Jako puno ljudi će nažalost završiti na burzi kada prestanu ove mjere, ukoliko je to sve što će Vlada intervenirati", poručila je Gordana Deranja, predsjednica HUP-a.

Upravo se čita

Image
OKUPLJANJE NA ULICAMA

VIDEO Rastu napetosti na sjeveru Kosova. U Sjevernu Mitrovicu ušlo 200 naoružanih specijalaca

"Kada je riječ o ukidanju parafiskalnih nameta, poslodavci vide kako nema snažnijeg i odlučnijeg rezanja troškovne strane proračuna, nego samo rebalans. Pred nama je jedna velika neizvjesnost, potencirana izborima, te jasno želimo znati što nas čeka", priopćili su iz HUP-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
'KONZULTACIJE ZAKAŠNJELE'

Oporba traži sazivanje Vijeća za nacionalnu sigurnost zbog obuke ukrajinskih vojnika

Više s weba