LAKŠA DOSTUPNOST

HZZO mijenja pravila u korist dijabetičara: Inzulinske pumpe opet na popisu pomagala

Image
Foto: Josip Regovic/PIXSELL

Mali je to baterijski uređaj koji omogućuje kontinuiranu isporuku brzodjelujućeg inzulina u potrebnim dozama tijekom 24 sata

1.2.2022. u 16:11/ RTL Vijesti

Kako javljaju iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), od sada se na listi pomagala nalaze i inzulinske pumpe, odnosno mali baterijski uređaj koji omogućuje kontinuiranu isporuku brzodjelujućeg inzulina u potrebnim dozama tijekom 24 sata.

HZZO navodi kako je iste do sada nabavljao isključivo putem javne nabave, a sada će ih, uz druge uređaje za isporuku inzulina, osigurane osobe moći dobiti u skladu s utvrđenom medicinskom indikacijom i prema kriterijima koji su stručno definirani.

"Cilj je osiguranje još veće dostupnosti ovih pomagala oboljelima kod kojih će njihova primjena doprinjeti prevenciji dugoročnih, kroničnih komplikacija šećerne bolesti", naveli su.

Inače, prednost terapije inzulinskom pumpom dva su osnovna načina isporuke inzulina. Jedan je postavljanje bazalnih doza čime se omogućava što vjerniji obrazac prirodne sekrecije inzulina dok se drugi odnosi na veće jednokratne doze koje se apliciraju u trenucima povećane potrebe za inzulinom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U konačnici, klinička istraživanja su dokazala da primjena inzulinske pumpe u osoba koje boluju od šećerne bolesti (Tip 1) dovodi do manjeg broja i odgođene pojave kroničnih komplikacija šećerne bolesti. Također, smanjuje se učestalost teških hipoglikemija i broj uboda, a moguće je i prilagoditi inzulinske terapije svakom pojedincu.

Više s weba

Pročitajte još

Image
kako povećati broj cijepljenih?

Uvodi se cijepljenje po kućama i pojačava drive-in. Beroš: 'Dnevni broj novozaraženih više i nije toliko važan'

Više s weba