OGLAS

BAQSIMI

HZZO objasnio poskupljenje lijeka za dijabetičare. 'Pratili smo potrošnju, postoji sličan lijek na tržištu'

Image
Foto: Ilustracija/Shutterstock

Riječ o glukagonu za inhaliranje koji se koristi u hitnim stanjima, odnosno u slučaju teške hipoglikemije kada može spasiti život

14.7.2023. u 15:40/ Danas.hr

Nakon informacije da poskupljuje lijek za dijabetičare, Baqsimi, oglasio se i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Naime, lijek je od ponedjeljka moguće dobiti uz nadoplatu od 43,44 eura.

Iz HZZO-a za Danas podsjećaju kako je isti na osnovnu listu lijekova stavljen 1. prosinca 2022. godine, a dok je lijek na listi lijekova, HZZO ima obvezu praćenja potrošnje tog lijeka u odnosu na procjenu potencijalnog novog troška, koja je bila sastavni dio dokumentacije temeljem koje je Povjerenstvo za lijekove predložilo Upravnom vijeću stavljanje lijeka na listu lijekova.


S obzirom na značajno odstupanje predviđenog troška od stvarnog troška po osnovi potrošnje lijeka, Povjerenstvo za lijekove HZZO-a, sukladno odredbi članka 14.st.3, revidiralo je status lijeka na listi lijekova HZZO-a, ističu pa navode i da su odluku donijeli uvažavajući potrebe bolesnika te činjenicu da na Osnovnoj listi lijekova od ranije postoji lijek s istom djelatnom tvari glukagon, zaštićenog imena GlucaGen Hypokit za supkutanu primjenu, za primjenu u istoj indikaciji kao i lijek Baqsimi.

Image
struka bijesna

Poskupljuje lijek za dijabetičare. Od ponedjeljka doplata skoro 50 eura za djecu i odrasle

Image
struka bijesna

Poskupljuje lijek za dijabetičare. Od ponedjeljka doplata skoro 50 eura za djecu i odrasle

Lijek GlucaGen Hypokit je i dalje u cijelosti dostupan osiguranim osobama HZZO-a. Radi olakšane primjene lijeka, iako je cijena lijeka Baqsimi bitno viša od cijene usporednog lijeka, Povjerenstvo je zaključilo da i dalje taj lijek treba ostati na Osnovnoj listi lijekova za djecu do 15 godina. Ostali bolesnici i dalje imaju dostupni besplatan glukagon na listi lijekova za supkutanu primjenu, a ako žele lijek primijeniti nazalnim putem, tada lijek mogu dobiti propisan na recept uz uvjet da kod podizanja lijeka u ljekarni plate sudjelovanje u cijeni lijeka, govore.

Što se tiče navoda da pritom nisu pitali dijabetologe za mišljenje, govore da je Povjerenstvo za lijekove HZZO-a stručno tijelo koje ne čine zaposlenici HZZO-a, već eminentni medicinski stručnjaci, većinom profesori u Kliničkim bolničkim centrima i Kliničkim bolnicama, koji donose svoje mišljenje o lijekovima koji se stavljaju na liste lijekova HZZO-a, kao i o izmjenama vezano za lijekove koji se već nalaze na listama lijekova.

POGLEDAJTE VIDEO: Novi hit za mršavljenje - lijek za dijabetes! 'Traže ga sve više, dolaze s privatnim receptima'


Ljubav je na selu
Vrijeme je za seks
SPRZŽ2023
Viola boje mora
Love island Australija
default_cta
Barbie i njezine sestre
Igra moje sudbine
Život na vagi
Tri sestre
Turbo fast
default_cta
LJNS AU

Više s weba

Pročitajte još

Image
'DOSJE JARAK'

Najveća bol koju roditelj može iskusiti: Ljerki je mezimica izdahnula na rukama, bol je preživjela uz Zvonka


Više s weba