Parlamentarni izbori 2020.

I. izborna jedinica - tradicionalno najslabija izborna jedinica za HDZ

Image

Zagreb je tradicionalno lijevo orijentiran.

24.5.2020. u 7:00/ Vijesti.hr

Prva izborna jedinica obuhvaća sjeverozapadni dio Zagrebačke županije te dio centra i zapada Grada Zagreba. U njoj je na prošlim parlamentarnim izborima, koji su bili održani u rujnu 2016. godine, registrirano bilo oko 334 000 birača.

Narodna koalicija, u kojoj su bili SDP, HNS, HSS i HSU, osvojila je tada 39,36 posto (7 mandata), HDZ i HSLS 31,36 (5 mandata), Most 10,41 (1 mandat), a Jedina opcija koju su činili Živi zid, Promijenimo Hrvatsku, Akcija mladih i Abeceda Demokracije, 5,89 posto, što je bilo dovoljno za jedan mandat. Na izbore je izašlo 200 180 birača, što je značilo izlaznost od 59,90 posto. 

2015. godine SDP-ova je koalicija dobila 7 mandata, HDZ-ova 4, a čak tri mandata dobio je Most. 

Na parlamentarnim izborima ove godine, nositelj HDZ-ove liste u 1. izbornoj jedinici je Andrej Plenković. Na čelu Restart koalicije, koju čine SDP, HSS, HSU, GLAS i SNAGA, je Davor Bernardić, a iz Domovinskog pokreta su poručili kako će njihov nositelj u ovoj izbornoj jedinici biti Zlatko Hasanbegović. Nositeljica liste Mosta je Marija Selak Raspudić, stranke s Imenom i Prezimenom Dalija Orešković, dok će političku platformu Možemo! predstavljati Tomislav Tomašević.

Potpune liste možete pogledati na službenoj stranici DIP-a.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dizali kamate, ali i svoje plaće

Potvrđena optužnica protiv Zagrebačke banke. Njeni zaposlenici namjerno uništili jednu tvrtku

Više s weba