napeta situacija

Incident na granici. Ministar i potpredsjednik Vlade najavljuju reakciju prema europskom parlamentu, ali tek ...

31.1.2021. u 21:30/ Ilija Radić

"Prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza. Čemu onda granični prijelazi ako netko ima ili se poziva na pravo prijelaza preko šuma", rekao je Božinović.

Nakon što su talijanski portali objavili da je hrvatska granična policija zaustavila četvero talijanskih europarlamentaraca u pokušaju provjeravanja postupanja policije prema migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom, reagirao je šef hrvatske Uprave za granicu, a onda i ministar unutarnjih poslova. Davor Božinović sve naziva još jednom provokacijom, a EU zastupnici su, kaže, granicu htjeli prijeći nezakonito.

Međunarodni incident na Hrvatskoj granici. Četvero talijanskih europarlamentaraca u pratnji troje novinara pokušali su prijeći granicu iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu kroz šumu Bojna kako bi obišli rute kojima migranti ilegalno idu prema zapadnoj Europi.

O kakvoj humanosti govorimo? Europarlamentarci ne mogu ni pogledati što se događa na europskom tlu. Policija im je blokirala put na zelenoj granici i uputila ih na redovan granični prijelaz, nakon čega su tražili pomoć iz hrvatskog veleposlanstva u Rimu. No granična policija je bila neumoljiva.

Iz MUP-a kažu da su europarlamentarci 15. siječnja zatražili dozvolu za obilazak prihvatnog centra Porin, te prelazak kroz šumu u BiH. Iz granične policije su im rekli da je obilazak Porina moguć, ali da u BiH mogu samo službenim graničnim prijelazom, no jučer su se talijani ipak pojavili na zelenoj granici s namjerom da u BiH uđu kroz minirano područje.

"Oni su inzistirali na prolasku i zaobišli su policijsku traku koja je tamo i inače postavljena, dakle da se ne može kretati tom cestom upravo iz tog razloga sigurnosti koji sam rekao i nakon 50ak metara zaustavljeni su od hrvatske policije, 7 policajaca je bilo", rekao je Zoran Ničeno, načelnik Uprave za granicu.

"Prijelaz nije dopušten izvan područja graničnog prijelaza. Čemu onda granični prijelazi ako netko ima ili se poziva na pravo prijelaza preko šuma", rekao je Božinović.

Talijani su već drugi dan u Bosni i Hercegovini. O jučerašnjem incidentu ne žele.

"O toj temi ne želimo razgovarati. Vidjet ćemo kako ćemo reagirati. To je jedna situacija koju nismo očekivali", rekao je Brando Benefei, talijanski zastupnik u Europskom parlamentu.

No, zato su se oglasili hrvatski europarlamentarci iz socijalističkog SND-a.

"Zastupnici u Europskom parlamentu su došli utvrditi stanje i predočiti ga u Europskom parlamentu i to im je zabranjeno. Fizički su onemogućeni raditi svoj posao i samim tim se odmah stvara sumnja da se pokušalo prikriti nešto nečasno i nešto što nije u skladu s vrijednostima Europske unije", rekla je Biljana Borzan (SDP)/hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
blokirali put

Božinović o skandalu na granici: 'Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko'

Image
blokirali put

Božinović o skandalu na granici: 'Nema države u svijetu koja će dopustiti da se u nju ušetava bilo tko'

Upravo je to izazvalo reakciju ministra Božinovića: "Nije im uopće palo na pamet da pitaju hrvatski MUP. Halo ministre, da li znate, imate li kakve informacije."

Ministar i potpredsjednik Vlade najavljuje reakciju prema europskom parlamentu, ali tek nakon što istraže slučaj do kraja. Naime, prema informacijama kojima sada barataju, u vrijeme dolaska Europarlamentaraca na granicu, iz BiH prema Hrvatskoj su dvije veće grupe migranata pokušale ilegalno prijeći granicu. Istražuju, kažu, jesu li ta dva slučaja povezana.

Upravo se čita

Image
'MAHAO ORUŽJEM'

U bombaškom napadu na policijsku stanicu u Indoneziji ranjene 3 osobe

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba