pršti od energije

Invalidska kolica nisu sputala Nerejin duh: 'Kad plešem, slobodna sam kao ptica'

30.10.2015. u 18:25/ Željka Felbar

Nereji je 29 godina. Cerebralna paraliza prikovala ju je za invalidska kolica, no nije mogla obuzdati njezin duh. Nije dopustila da joj invaliditet bude ograničenje, jer zna da u svojim strastima može uživati usprkos bolesti. A njezina je strast glazba, koja je plesom vodi u slobodu

Već s prvim taktovima glazbe Nereja odlazi u svijet gdje vrijede drukčija pravila. Ondje nema nikakvih ograničenja.

Sa svakim pokretom ona postaje slobodnija, sretnija i ispunjenija. Iako ima cerebralnu paralizu, 29-godišnja amaterska plesačica bavi se suvremenim plesom u kojemu zdravo tijelo nije preduvjet za pokret.

"Kad plešem, jednostavno se osjećam sretno, graciozno, slobodno! Moram napomenuti da ne plešem u kolicima zato što se u njima smatram ograničenom, a kad sam bez njih, slobodna kao ptica", rekla je plesačica Nereja Lasić

Da se tako osjeća, pomogao joj je integrirani kolektiv za istraživanje pokreta u sklopu kojeg pleše tri godine. To je projekt u kojemu nije važno jesu li plesači amateri ili profesionalci, s invaliditetom ili ne. Svi imaju jednako pravo na ples, svi dijele istu scenu i nitko nije privilegiran. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Invaliditet tu uopće nije bitan, ples je sam po sebi bitan kao umjetnost", rekla je Nereja.

To dokazuje i njezin plesni partner koji je profesionalni plesač. Svima njima cilj je pokazati svoj maksimum. Uz to rade na elastičnosti tijela, koordinaciji, ravnoteži, socijalizaciji i samopouzdanju.

Upravo se čita

Image
rtl danas

Ekskluzivno! Ovo je snimka tučnjave na Platku!

"Pa sigurno bi htjela u tome ostati. Gledaj, ja sam se u tome našla, mislim to je meni kao zrak", dodala je.

Pozitivnu energiju s plesa prenijela je i na život. Kaže, trudi se rušiti sve prepreke. Što god može, radi sama, a uz ples ima još zanimljivih hobija, a neki od njih su boćanje i vježbanje španjolskog jezika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osobama s invaliditetom veći je problem percepcija društva od samog tjelesnog nedostatka i fizičkih prepreka. Stoga Nereja i njezini kolege dokazuju da se pravo na ples stječe samim rođenjem te da je ples kotač koji pokreće promjene.

Više s weba

Pročitajte još

Image
bivša predsjednica

Kolinda oduševila fotografijom iz Međugorja. Prisjetili smo se njezinih izdanja zadnjih 15 godina - od narodne nošnje do maskirne kape

Više s weba