EKSKLUZIVNO!

Ispovijesti žrtava prijevare: 'Vičem - nemoj davati novce, nemaš, ona mu dala čitavu šaku'

24.11.2022. u 19:20/ Marko Šiklić

Svima u lancu određen je istražni zatvor. Istražitelji još uvijek zbrajaju koliko su novca ukrali, a trenutačna se procjena o šteti penje na više od milijun i 300 tisuća kuna

Predstavljali su se kao policajci, a onda je po njih došla prava policija. Uhićena je banda od 11 muškaraca i 6 žena. U manje od 2 mjeseca opljačkali su 27 starijih osoba. Žrtve su tražili nasumice iz telefonskog imenika.

Pretresom kuće, osim velike količine novca u domaćoj i stranoj valuti, policija je pronašla nakit, oružje, uređaje za ometanje signala, mobitele i SIM kartice. Novac, kako sumnjaju istražitelji, krali svakodnevno.

Među prevarenima i bračni par. Sve je počelo telefonskim pozivom žene koja se predstavila kao djelatnica iz banke.

"Ja poklopim slušalicu telefona, i ja joj velim – čujte gospođo, nemamo što razgovarati, ona meni – zašto ste poklopili slušalicu? Zato, jer ja nemam što s vama o tome razgovarati. I poslije ona opet zove i kaže: dajte mi gospođu – i ja sam je dao njoj", ispričao je Gojko Borojević iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubica je nasjela na priču da je sva ušteđevina koju ima krivotvoren novac, i da ga je potrebno zamijeniti.

"Ja sam povjerovala da je to istina, da je banka mene prevarila. Veli moja kćer – ne može tebe banka prevariti mama, ne može tebe banka prevariti", rekla je Ljubica Borojević iz Zagreba.

Upravo se čita

Image
PRIŽELJKUJE GA U NAPADU

Karoglan: 'Livaja je dominantan u HNL-u i mislim da zaslužuje igrati protiv Brazila'

Lažna bankarica najavila je dolazak lažnog policajca koji će od njih preuzeti i zamijeniti novac.

Image
uhićeno 17 ljudi

VIDEO Pogledajte uhićenja lažnih policajaca. Prevarili i pokrali više starijih građana

Image
uhićeno 17 ljudi

VIDEO Pogledajte uhićenja lažnih policajaca. Prevarili i pokrali više starijih građana

"Kad je došao na vrata ja mu kažem – dajte mi papir da ste vi došli tu meni u kući, on meni ja nemam nikakvog papira, ja sam policajac i pokazuje mi policijsku značku. I ja njoj vičem: nemoj davati novce, novce nemaš, ona njemu dala čitavu šaku, on je zgrabio i kidnuo odmah", priča Gojko Borojević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u manje od 5 minuta ostali su bez cijele životne ušteđevine.

"2300 eura ukupno mi je ukradeno – i trebaju mi to vratiti, neka on proda auto i neka mi te novce vrati", govori Ljubica.

U lancu prevara banda je koristila stotinjak telefonskih brojeva, a policija je mozaik dokaza slagala prisluškujući telefonske razgovore. Žrtva iz Zagreba željela je ostati anonimna. Teško joj je povjerovati da je na takvu priču uopće nasjela.

"Kako me ona nazvala i prekinuli razgovor, on se već pojavio vratima, znači da je tu negdje bio. On je došao, uzeo novce i otišao. Išao je susjed za njim da će ga uloviti, međutim on je negdje ostavio auto i s autom je pobjegao, više ga nije bilo nigdje", prepričava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukradeno joj je 3 tisuće eura.

"Loše se osjećam, i prevareno i nesretno. Ostala sam bez svega, da bar nešto dobijem od toga bila bih zadovoljna, samo bojim se da ništa od toga neće biti."

Svima u lancu određen je istražni zatvor. Istražitelji još uvijek zbrajaju koliko su novca ukrali, a trenutačna se procjena o šteti penje na više od milijun i 300 tisuća kuna.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba