OGLAS

raskol na desnici

Zašto su se razišli nekad nerazdvojni Esih i Hasanbegović i kakve veze s tim ima Bujanec

22.7.2019. u 22:34/ Petra Mlačić

Esih i Hasanbegović uvijek su bili tako ujedinjeni da je izgledalo kako ih ništa ne može razdvojiti


Dok HDZ s novom Vladom i novim ministrima pokušava konsolidirati redove, desnica koja je počela rasti upravo na HDZ-ovim slabostima u tome nikako ne uspijeva. 

Nakon što su na euroizborima Hrvatski suverenisti i Neovisni za  Hrvatsku nastupili svatko sa svojom listom, danas su se međusobno podijelili i Neovisni za Hrvatsku. 


Stranka nekad nerazdvojnog dvojca Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića danas se i službeno raspala upravo na - Brunu Esih i Zlatka Hasanbegovića. 

Svatko za sebe sa svojim pristašama održao je svoj sabor stranke, Esih u Zadru, Hasanbegović u Zagrebu, a koji je sabor pravi, o tome će, izgleda, odlučivati Ministarstvo uprave. 

Do razlaza je došlo upravo nakon euroizbora na kojima stranka nije dobila nijedan mandat, a izgubila je Velimira Bujanca

Najveći medijski promotor desnice okrenuo se Hrvatskim suverenistima pa, kako na desnici, izgleda, bez njega nema nijedne priče, tako nema ni ove.

Čak i u sukobu – toliko slični

"Ne možemo srušiti naše političko čedo kojemu smo udahnuli život, kojemu smo nadjenuli ime, koje smo ispunili doktrinarnim, političkim i intelektualnim sadržajem", poručivao je Hasanbegović.


"Izdaja se ne bi zvala izdajom da vam je ne počine najbliži ljudi", uzvraća Esih. 

"Mi smo odgovorni ljudi", kaže Hasanbegović.

"Odrasli smo ljudi, donosimo odluke", tvrdi Esih. 

Čak i u sukobu – toliko slični. Esih i Hasanbegović uvijek su bili tako ujedinjeni da je izgledalo kako taj politički dvojac ništa ne može razdvojiti.


Upravo se čita

Image
'RIJEŠIMO MUŠKI PROBLEM'

Od ove zloćudne bolesti svake godine oboli 2800 muškaraca u Hrvatskoj, no o toj tabu tebi teško im je i progovoriti...

A onda, na dva kraja Hrvatske, u isto vrijeme, održavaju dva različita izborna sabora stranke - i ne slažu se ni u jednoj točki.

"Ovaj Sabor u Zadru je napravljen apsolutno prema statutu, prema svim zakonima i  propisima RH", rekla je Esih.

"Na takozvani Sabor u Zadru nisu uopće pozvani izaslanici najjače stranačke organizacije iz Zagreba", rekao je Hasanbegović.

Rezultat? Bruni je i po statutu mandat predsjednice trajao još 2 godine, a danas su ga ovi u Zadru potvrdili, ne pitavši one u Zagrebu; dok su ovi zagrebački od glasovanja potpuno odustali jer Hasanbegović ne želi odluku o tome tko je legitiman prepustiti Ministarstvu uprave.


A kako je do svega došlo? Vratimo se mi 2 godine unatrag.

S više od 10.000 glasova na HDZ-ovoj listi ušla je u Sabor. Uskoro na lokalnim izborima mete pod HDZ-ovim kandidatom i odlučuje – osnivam stranku!

- Znači li to i osnivanje nove stranke čija ćete vi biti predsjednica? "Pa to će se rasplesti u sljedećih nekoliko dana, vidjet ćemo što će biti, ali mislim da ovaj odličan rezultat znači da je hrvatska politička scena spremna za nove ljude", poručivala je tada Esih. 

Bruni Esih leđa čvrsto drži Zlatko Hasanbegović, čak i pod cijenu članske iskaznice HDZ-a.


"Odluku sam donio potpuno svjestan svih posljedica", tvrdio je.

Ulaze u Zagrebačku skupštinu, osnivaju stranku, odlučuju o promjeni imena Trga maršala Tita i onda na europskim izborima, na koje Nezavisni izlaze samostalno, ne osvajaju - ništa.

Simptomatično je bilo baš te izborne noći vidjeti iste tamburaše, iste goste i Velimira Bujanca -  u drugom stožeru.

"I Nezavisni za Hrvatsku sad imaju svoju Vladimiru Palfi"

A koliko je prije bio blizak s Nezavisnima, pokazuju i fotografije: jednu je na Hasanbegovićevu rođendanu uslikala Esih.


"I Nezavisni za Hrvatsku sad imaju svoju Vladimiru Palfi i jedino šte će se na 'roštiljadi' u Zadru utvrditi jest tko je njihov Sinčić", kaže Velimir Bujanec, autor TV emisije Bujica.

Stranka Ruže Tomašić pozivala je Petir i duo Esih-Hasanbegović da na izbore izađu kao združena desnica. 

"Naravno da smo ih pozvali na zajedništvo. Nije mi drago što se ovo događa, tamo ima krasnih pojedinaca koji na jedan lijep način artikuliraju svoje političke stavove", kazao je saborski zastupnik Hrvoje Zekanović.

Esih danas tvrdi – to nije razlog zašto su se raspali. Ali onaj koji je uvijek blizu desnim akterima kaže suprotno. 

"A tko je bio protiv? General Željko Glasnović 'za', Bruna Esih eksplicitno 'protiv', a Zlatko Hasanbegović je to vagao, ali nije imao dovoljan utjecaj", ističe Bujanec. 

Koji je motiv za ovu 'sami protiv svih' političku taktiku?

Jednom su već jedno zbog drugoga okrenuli leđa HDZ-u. I Esih je, tvrdi danas, još prije osnivanja stranke Plenković zvao u HDZ, ali bez Hasanbegovića. Ona je odbila. A Suverenisti ih i nakon svega zovu u svoje redove.

"Mi jesmo ti koji će okupiti desnicu, ali da bismo to mogli, mi moramo prvo osnažiti sebe", kaže Esih. 

Koji je motiv za ovu 'sami protiv svih' političku taktiku ne zna se.

"Bez imalo patetike mogu reći da će o našoj političkoj sudbini odlučivati Bog i Hrvati", poručio je Hasanbegović. 

Naravno, ako nešto poduzmu prije nego što ih – zaborave.

Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
default_cta
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks
Vrijeme je za seks

Više s weba

Pročitajte još

Image
Ho, HO - HO?

Dvije obitelji i dva stava o tome je li više 'eko' prirodno ili umjetno drvce? Odgovor stručnjaka će vas izuti iz cipela!


Više s weba