Počinje emitiranje Top radija

Ivan Jurić Kaćunić u Direktu o Top radiju, odnosima s Kutlom i braćom Pripuz: 'Nikome ništa ne dugujem!'

28.9.2021. u 22:20/ RTL Direkt

'Vrlo je važno za hrvatsku radijsku industriju da se ozbiljni hrvatski gospodarstvenici uključuju u rad radijske industrije', kaže

Nakon svega i svih kritika koje posljednjih mjeseci dolaze na njegov račun ekskluzivni gost RTL Direkta je Ivan Jurić Kaćunić, službeno vlasnik Radio Dalmacije, Radio Entera i TOP radija koji se sutra počinje emitirati.

Ali evo uz dosta indicija da je i vlasnik još nekoliko velikih radijskih postaja koje funkcioniraju pod jednom kapom?

Široj javnosti niste poznati, suzdržavali ste se od javnih istupa medija, zašto ste sad odlučili progovoriti?

Osobno mislim da je idealna prilika da evo baš u vašoj emisiji pred vašim gledateljima najavim, za nas je večeras jedna uzbudljiva večer, pripremamo se za sutrašnji početak emitiranja TOP radija i s obzirom na sve okolnosti koje su se pojavile, osobno smatram da imam prigodu reći ono što smatram da je najvažnije, a da su sadržaji iz priloga dosta neutemeljeni u tom kontekstu nemam osnova za sumnjati da sve ono što radim i dalje je u skladu s hrvatskim propisim, s druge strane da ćemo tržištu ponuditi jedan vrhunski radijski proizvod.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Tedeschi javno kaže da ste vlasnik žigova, većina ostalih radijskih postaja što dakle ukazuje da ste vi s njima u nekom  vlasničkom odnosu, u nekoj kombinaciji da zajednički, kako kaže djelujete, to se čini kao dosta jak argument. 

Mi moramo biti svjesni činjenice da postoje propisi koji jasno definiraju što je pozicija nekoga  tko je nositelj žiga. Biti nositelj žiga ne znači biti vlasnik trgovačkog društva. 

Upravo se čita

Image
napredak tehnologije

'Nebo više nije granica'. Na letovima uskoro pozivi s mobitela i korištenje aplikacija

Ali on kaže da je to isto kao da je Podravka vlasnik žiga Atlantika.

Ja bih rado bio vlasnik žiga Podravke, a da ga nije Podravka zaštitila prema tome, sloboda  poduzetničkog djelovanja je da zaštitite ili da imate aktivnosti koje podrazumijevaju da štitite određeni broj žigova, određeni interesa itd. Poznato je da sam ja zaštitio veći broj žigova, ne samo ovih radijskih postaja koje su spomenute jer to vidim kao neku svoju buduću investiciju. Nositelj sam i žiga Kiss FM, to je jedan ozbiljni njemački radijski pogon i moram reći da nažalost nisam ni u upravi ni u nadzornom odboru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali vi ste vlasnik njihovog imena?

Vlasnik sam žiga, primjerice tog Kiss FM-a na području RH. Ono što je važno reći, da bi se ostvarile indicije, odnosno da bi postojala nekakva situacija da sam ja koristio žig da bi na bilo koji način uporavljao bilo kojom radijskom postajom koja se spomenula, ja moram reći da bi morala postojati i neka ekonomska  korist od toga, mora neka pravna formulacija  biti na temelju koje bi se taj ekonomska korist koristila. Ja samo mogu reći da takvih situacija nije bilo. Ne upravljam na bilo koji način s bilo kime, a s druge strane postavlja se pitanje da li neke radijske postaje imaju ikakve koristi od mene otkupiti neki žig.

Vi biste ih prodali?

Da postoji mogućnost drage volje. I u tom kontekstu postavlja se pitanje da li taj dio radijskih postaja, to što one mogu najbolje zastupati svoj interes,  to uopće žele kupiti od mene takav žig.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodin Tedeschi podnio je tužbu Upravnom sudu, on je izgubio na tom natječaju, s argumentacijom da je vaša ponuda bila nepotpuna, da ste u ponudi stavili prostor i adresu koja  zapravo ne bi smjela biti u toj ponudi i da je zbog toga u drugom krugu nešto da su dva člana Vijeća se suzdržala od glasovanja da vam se odobri emitiranje odnosno sedam članova ako se ne varam.

Ja bih se suzdržao bilo kojeg komentara onih tijela koja su neovisna bila to Agencija za elektroničke medije bilo to Upravni sud ili bio netko treći. Ono što mogu reći ponuda Top radija je definitivno bila kompletna u smislu vjerodostojna, istinita itd. 

Što ste vi imali bolje u ponudi od recimo Tedeschija, Čermaka, to su ozbiljni igrači...

Sigurno moram naglasiti da je vrlo važno za radijsku industriju hrvatsku da se ozbiljni hrvatski gospodarstvenici uključuju u rad radijske industrije. To znači da radijska industrija ima neki svoj prospiritet. U onom što sam ja vidio da je prosperitet radijske industrije i što sam ponudio kroz projekt TOP Radija je upravo povezanost radijske industrije kao sastavnog dijela kreativne industrije da se na bazi kreativnih industrija kao jednog gospodarstva  može razvijati ono što je zagrebački kulturni identitet. I to je prvi temelj onoga što nosi TOP radio. Drugo što ima je snažan informativni program i treći temelj je definitnivno razvojna politika  u smislu novih inovacija u tehnoloških dostignuća i činjenica da taj TOP radio sa sobom u nekoj skoroj perspektivi donijeti između ostalog nešto što je prvi visual radio u Hrvatskoj itd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znači radio i televizija?

To je pojednostavljeno. 

Mnogi strahuju da će od sutra u eteru biti još jedan formatirani radio koji pušta istih 200 pjesama kao i svi ostali s istim kratkim vijestima i uglavnom lakim zabavnim programom ?

Naravno da se o radiju govori na jedan pojednostavljeni način. Formatiranje radija je jedan zahtjevan i složen proces koji između ostaloga znači i istraživanje tržišta i onda po rezultatima toga tržišta treba postaviti neki format. Ono što želim reći je da će Top Radio biti potpuno jedna nova verzija radijskog programa, radijske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po čemu je ta vaša ponuda bila najbolja? Tedeschi je rekao da je njegova ponuda bila najbolja?

Svatko hvali svoju ponudu. Ono po čemu je ponuda Top Radija bila bolja, ono što sam već rekao, utemeljenost na kreativnoj industriji, snažni informativni program, ali i činjenica da su neki drugi  kriteriji bili izuzetno jasno i kvalitetno  postavljeni, od financijeski i kadrovske politike.

Koliko ste procijenili ili da ćete prihode postići?

Osam milijuna u prvoj punoj godini, znači, u  prvoj sljedećoj godini.

To se čini dosta za neki radio?

Ja osobno smatram da je to realna procjena. Prvenstveno zbog toga jer govorimo o radiju koji će funkcionirati na frekvenciji 101.

Tedeschi je bio drugi, on je izgubio od vas na natječaju.

Ja moram priznati da ono što sam vidio na objavi Agencije za elektroničke medije da istina gospodin Čermak je dobio, odnosno ponuda njegove fime je dobila jedan glas dok je ponuda Top Radija dobila šest glasova.

Zanimljivo je da se spominju tako veliki igrači, Kutle Tedeschi, braća Pripuz, zar se tu stvarno vrti neki veliki novac? Vi ste bili izvršni direktor Miroslava Kutel  za mrežu radijskih postaja u Hrvatskoj?

Ja nisam ja bio izvršni direktor. Vrlo je interesantno kada se god ostvari neki poslovni uspjeh ili neki poslovni rezultat uvijek se nekog pojedinca stavlja neki kontekst da iza njega netko stoji. Ja vam mogu reći da iza mene stoji 21 godina rada i nitko drugi i nitko drugi. Bez imena i prezimena.

Miroslav Kutle je predočavao neke dokumente koje ste vi njemu slali u Bosnu i Hercegovinu, vrlo je je jasno iz  tih nekih dokumenata, koje je objavio Nacional, da ste vi u nekom bliskoj vezi, da vodite njegove operacije u Hrvatskoj.

Do sada smo samo vidjeli feature, dakle, ako postojim opravdana osnova za bilo što što se smatra su opravdani zahtjevi prema meni. Ja smatram da postoje institucije Hrvatske države. Postoji neovisna vlast, a to je sudstvo, pravni lijekovi pa nek izvole.

Gdje ste se razišli s Kutlom?

U cijeloj priči se postavlja jedna teza o nekakvom nedefiniranom vlasničkom odnosu. Vrlo jasno i decidirano mogu reći, povijesno nasljeđe koje je pripadalo gospodinu je zaključeno i u tom kontekstu on je svoja prava konzumirao ja osobno nikoga nisam napustio, promijenio strano ili nešto drugo. To su jedne ovako dosta feature priče. Ponavljam još jedan put, ako postoji osnova tu osnovu se može predstavljati na sudu.

Znate gdje ste mu se zamjerili? Je li on isplaćen? Je li dobio neke novce?

Ja ne ulazim u nikakve motive nastupa ja vam samo mogu ponoviti još jedanput da ne postoje nikakve moralne ili financijske ili bilo kakve druge zašto se netko sjetio nakon sedam godina ili 10 godina ili 15 pozivat na neko povijesno naslijeđe to se treba pitati nekog drugog, a ne mene.

Kakvi su važi financijski, poslovni, vlasnički odnosi s braćom Pripuz?

Ja vam samo mogu reći ono što sam vam već rekao iza mene stoji 22 godina poduzetničkog rada. Nisam ovisan o nikome i nikome ništa ne dugujem u bilo kojem smislu utjecajnom, političkom, financijskom ili bilo kojem drugom i to je notorna činjenica. Sve ostalo su teze koje su se nametnule kao jedan iskristalizirale kao interes svakog pojedinca bilo u ovoj koncesiji oko Top Radija ili u nekoj drugoj priči.

Jeste li u financijskom odnosu s braćom Pripuz?

Vrlo decidirano nemam prema nikome nikakvih financijskih ili drugih oblika materijalnih, imovinsko-pravnih ili drugih obveza prema nikome pa ni prema gospodi koju ste spomenuli.

Navodno neki članovi obitelji rade u nekim vašim firmama?

Ne postoji u Zagrebu koji je u poslovnom segmentu nešto da nije radio ili susreo barem jednog od članova te familije. Dakle ako postoji teret na nekom članu ne znači da su i drugi članovi u istom teretu i ja nikad nisam osporio da ja poznajem tu obitelj da smo imali određeni poslovni kontakt, ali ne u medijskom segmentu i ne s gospodom koja su spomenuta. To prvenstveno mislim na ljude koji su tu prozvani u prilogu, a to su Petar i Zoran Pripuz.

Zašto vam je baš bilo stalo do 101 frekvencije?

Kada ste u nekoj situaciji da promatrate aktivno što se događa u radijskoj industriji i postoji neki prostor u kojem se događaju ne običajne stvari u poslovanju nekog subjekte i dogodi se činjenica da taj subjekt ne obnovi svoju frekvenciju i onda je sasvim logično pitanje da li se boriti za tu frekvenciju.

To je najznačajnija frekvencija u Hrvatskoj.

Ja ću vam reći svoje mišljenje da je to frekvencija koja nosi ozbiljno kulturno nasljeđe, izuzetno je važna i da ta frekvencija nosi sa sobom neke početke neke komercijalnih radijskih postaja u Hrvatskoj. Ona je sam po sebi jedna ozbiljna pretpostavka.

Koje su zvijezde Top radija? 

Barbara Kolar, Tamara Los i Fili Riđički i ostali. To su slobodni ljudi, frelanceri s kojima smo razgovarali. Oni su slobodno donosili odluke. Moramo uzeti u obzir da se radi o frekvenciji 101 i da je to treća po snazi i utjecaju jer postoje još dvije nacionalne radijske postaje. Postoje takvi ljudi koji su mahom iskusni profesionalci i imaju neki nekakvi svoj posebni interes.

Više s weba

Pročitajte još

Image

Pripazite što kupujute!

Više s weba