nestašica lijekova

Ivana se tri godine bori s rakom, ovaj mjesec je umjesto dvije kutije lijeka dobila - jednu: 'To nije moja ci...

9.11.2020. u 18:50/ Leona Šiljeg

Dok drugi sa sličnim problemom pišu njoj, ona je pisala svima: od ministra zdravstva do predsjednika države

Već smo vas izvijestili da je u protekla 24 sata od koronavirusa preminulo 38 osoba, no procjenjuje se da će upravo toliko svaki dan umrijeti od raka. Preventivni pregledi na proljeće su stali zbog zatvaranja, a sada se preko leđa pacijenata lomi dodatni problem - dugovi bolnica veledrogerijama.

Od prošlog tjedna javljaju nam se onkološki pacijenti u strahu da će zbog dugova bolnica ostati bez lijeka.

Ivana se tri godine bori s rakom. Ovaj mjesec je umjesto dvije kutije lijeka dobila - jednu. 

"Definitivno nije dovoljno. To nije moja cijela doza. U bolničkoj ljekarni navodno nema. Glavna sestra na klinici je ispred mene zvala bolničku ljekarnu i dobila je informaciju da sam dobila zadnju kutiju. Bojim se i to se dobro bojim, ali se bojim i za sve druge ljude koji mi se javljaju jer ja nisam jedina koja je ostala bez lijeka", govori onkološka pacijentica iz Splita Ivana Frappporti

Dok drugi sa sličnim problemom pišu njoj, ona je pisala svima: od ministra zdravstva do predsjednika države.

Image
BOLNICE BEZ LIJEKOVA

RTL na onkološkom odjelu pulske bolnice. Teški bolesnici ostali bez lijekova. Odgađaju se i kemoterapije i u Zadru i Splitu!

Image
BOLNICE BEZ LIJEKOVA

RTL na onkološkom odjelu pulske bolnice. Teški bolesnici ostali bez lijekova. Odgađaju se i kemoterapije i u Zadru i Splitu!

"Hoćemo li dobiti lijekove i kada ćemo ih dobiti? Ovo nisi lijekovi kao neki antibiotik za upalu grla, iako ne želim nikoga omalovažavati – neće se ništa strašno dogoditi, ako terapiju održavanja za dijagnozu kao što je karcinom preskočite ili je ne dobijete, pa to je katastrofa", govori Ivana. 

Ministar zdravstva vjeruje da je kriza privremena. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj u prosjeku svaki dan od raka umre 38 ljudi

"Vlada je našla načina i otprilike oko 11.11 bi trebalo biti uplaćeno 1,8 milijarde kuna veledrogerijama, što se nadam da će stabilizirati opskrbu lijekova za te najteže bolesnike", ističe ministar zdravstva Vili Beroš

Dugovanja bolnica su na rekordnim razinama, iz veledrogerija poručuju - pojedini dobavljači su ih blokirali. 

"Veledrogerija i sami naši proizvođači očekuju tu uplatu kao ozebli sunce. Nama je ovaj period izuzetno stresan, svjesni smo svih tih ljudskih sudbina koje dolaze sad u pitanje, to je razlog zbog kojeg smo još od pojave korone apelirali na ministarstvo zdravstva i financija, ali i na premijera da obrate pažnju na dugove bolnica prema veledrogerijama", kaže predsjednica HUP-ove Koordinacije veledrogerija Diana Percač

U najvećem KBC-u kažu do sada nisu imali problema s opskrbom lijekovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo se čita

Image
odlučila progovoriti

RTL Danas donosi još jedno mučno iskustvo napada zaštitara na djevojku: 'Pala sam u nesvijest i on me nastavio udarati'

"Imamo nažalost preko 24 000 novooboljelih godišnje, što bi značilo u prosjeku da bismo trebali otkriti 2000 mjesečno. To nažalost nije slučaj, bojim se da će nas to koštati u napredovanju bolesti koju ćemo otkrivati u kasnijoj fazi.  Mislim da je poslana jasna poruka da je COVID ozbiljna bolest i da si ne smijemo dopustiti da imamo veliku smrtnost od ostalih bolesti jer previše pažnje posvećujemo COVIDU", rekao je Stjepko Pleština iz Klinike za onkologiju Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

"Ono što me u ovome svemu najviše boli je da apsolutno sve institucije negiraju ovaj problem. Izgleda kao da se ništa nije dogodilo i kao da se ništa ne događa, da smo mi svi tamo neki pojedinačni slučajevi. Ja jesam Ivana i pojedinačni sam slučaj, ali je takvih još puno, direktno nam netko ugrožava život – dan po dan - doslovno", naglašava Ivana. 

A u Hrvatskoj u prosjeku svaki dan od raka umre 38 ljudi, na godinu njih 14 000. 

Više s weba

Pročitajte još

Image
PRVI ovogodišnji ugriz

Istrijana ugrizao poskok, on nastavio s branjem šparoga, presvukao se pa tek onda otišao na Hitnu

Više s weba