Play logo
SLUČAJ ZAMBIJA

Iz Sabora stižu reakcije na oslobođene Hrvate. Piletić: 'Organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu'

Image
Foto: Patrik Macek/Zeljko Hladika/PIXSELL

'Oslobođeni su hrvatski državljani tih optužbi, a ova ekipa koja je nedostupna zambijskom pravosuđu još uvijek ne može doći na udar zambijskih institucija. Što će tu biti, to ćemo tek vidjeti. Jako je važno u Hrvatskoj urediti stvari da se ovakvi slučajevi ne događaju i da nemamo više trakavice kakve su prošli hrvatski državljani i treba sustav urediti, a to nije ovaj sustav koji imamo danas, tako da je trgovina djecom nemoguća', rekao je Grmoja

1.6.2023. u 13:37/ Danas.hr
Play logo

Nižu se reakcije političara oko oslobođenja Hrvata u Zambiji. I baš se poklopilo da Hrvatski sabor danas raspravlja o vladinom zakonskom prijedlogu prema kojemu će se ubuduće hrvatskim sudovima dostavljati strane sudske odluke o posvojenju djece. Vlada to predlaže dopunom Zakona o međunarodnom privatnom pravu uređujući tako područje međudržavnog posvojenja djece iz trećih država.

Sve je komentirao i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Play logo

"Nije utvrđeno niti jedno kazneno djelo zbog kojih ih je tužiteljstvo šest mjeseci zadržalo u Zambiji, nije utvrđeno da je bilo riječi o falsificiranju dokumenata o posvojenju. S njima je, kao i do sada, naš diplomatsko - konzularni predstavnik, a čim odvjetnici dobiju pisanu presudu, organizirat će se najbrži mogući transfer u domovinu naših osmero državljana zajedno s četvero maloljetnih državljana RH koji, kako je sud potvrdio, imaju sve potrebne odluke o državljanstvu i odluke o posvojenju", komentirao je Piletić.

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Image
UPRAVO ODLUČENO

Hrvati oslobođeni svih optužbi u Zambiji: 'Djeca idu s nama u Hrvatsku!'

Anka Mrak-Taritaš je prije nego što je i došla vijest o oslobođenju, kratko prokomentirala tamošnju situaciju.

"Tamo postoje četvero djece koja su hrvatski državljani. Riječ je o djeci, nije riječ o krumpirima. Naš bi interes trebao biti da ta jedna ružna priča završi", rekla je.

Play logo

I tako se jedna ružna priča polako pretvorila u lijepu.

Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta rekao je da mu je drago što su ljudi na slobodi.

Play logo

"I sam znam što znači biti lišen slobode, ali ne mogu ne reagirati na hrvatsku politiku i medije da se ne prate tako slučajevi ratnih zločina i slučajevi koji se protežu iz Domovinskog rata", poručio je Mlinarić.

Play logo

O slučaju Zambija govorila je Ivana Kekin iz Možemo!

"Sretni smo, osjećamo olakšanje da je završila ta agonija za naše sugrađane i da nema govora o trgovanju djecom kako se govorilo. Nadamo se da se u Hrvatsku vraćaju sa svojom djecom i veselimo se tom trenutku. Do ovoga je došlo jer naša država ima manjkavost u procedurama u posvajanjima iz trećih zemalja. To su priznali, ali taj problem ne rješavaju jer ovaj prijedlog zakona svu odgovornost prebacuje na građane. A to mora biti odgovornost Ministarstva vanjskih poslova da su ti dokumenti legalni. Unazad šest mjeseci smo svjedočili poplavi govora mržnje, da su pojedinci i čitave političke stranke pokazivali najružnije lice."

MOST-ovac Nikola Grmoja kaže da "ovo ne govori ništa o tome je li se dogodila trgovina djecom."

Play logo
Play logo

Upravo se čita

Image
MIGRANTSKA RUTA

Na hrvatsku policiju zapucali migranti iz BiH? Policija: 'Nije prvi put da svjedočimo pucnjevima'

"Oslobođeni su hrvatski državljani tih optužbi, a ova ekipa koja je nedostupna zambijskom pravosuđu još uvijek ne može doći na udar zambijskih institucija. Što će tu biti, to ćemo tek vidjeti. Jako je važno u Hrvatskoj urediti stvari da se ovakvi slučajevi ne događaju i da nemamo više trakavice kakve su prošli hrvatski državljani i treba sustav urediti, a to nije ovaj sustav koji imamo danas, tako da je trgovina djecom nemoguća", rekao je Grmoja.

"Drago mi je da je ta priča završila. Moram izraziti žaljenje nad tim ljudima koji su bili u pritvoru i tom djecom, to se nažalost u javnom prostoru ponešto izgubilo u vremenu koje ostaje iza nas, a nama svima je poruka da moramo mijenjati zakonodavne okvire. Moram napomenuti da ovo o čemu danas raspravljamo, bojim se da nije dovoljno, to čak priznaju i vladajući u svojim raspravama," poručio je Mišel Jakšić, SDP.

Zastupnica Vesna Vučemilović rekla je da treba popraviti sustav kako se takve situacije više ne bi događale.

"Taj zakon ne rješava te probleme, moramo uvažiti sve međunarodne konvencije čiji smo potpisnik kako bi zaštitili prava djece i naše ljude koji se odluče na takvo posvojenje."

Play logo
Love island UK
San snova
Obiteljske tajne
Elon Musk Show
default_cta
Kalifornikacija
Zig & Sharko
Ljubav je na selu
Skrivena istina
default_cta
Život na vagi
Play logo

Više s weba

Pročitajte još

Image
STANJE NA TERENU

FOTO Gomila se smeće u Rijeci, komunalci nastavljaju štrajk. Jutros na teren izašao samo jedan kamion

Play logo

Više s weba