'totalitarne metode stranačkog vodstva'

Izbačeni HDZ-ovci žale se EPP-u: 'Nas intelektualce i domoljube pokušalo se prokazati kao neprijatelje naroda'

Image
Foto: Pixsell, Pixabay

Osmero bivših članova HDZ-a navodi kako su o isključenju iz stranke saznali iz medija

20.11.2019. u 16:34/ Hina

Osmero članova HDZ-a koji su izbačeni iz stranke zbog sadržaja svojih Whatsapp i Viber poruka, otvorenim pismom obratili su se u srijedu Europskoj pučkoj stranci (EPP) kako bi upozorili na, navode, "totalitarne i nedemokratske metode obračuna vodstva HDZ-a s političkim neistomišljenicima".

"Poštovani predstavnici stranaka iz političke obitelji EPP-a, obraćamo vam se kao grupa od osmero članova HDZ-a kako bismo vam skrenuli pozornost na totalitarne i nedemokratske metode trenutnoga vodstva HDZ-a u obračunu s političkim neistomišljenicima", stoji u otvorenom pismu.

Osmero bivših članova HDZ-a navodi kako su o isključenju iz stranke saznali iz medija, a isključeni su, kako tvrde: "pod krinkom da smo tobože tijekom dopisivanja na zatvorenim WhatsApp i Viber grupama članova HDZ-ovaca koristili 'govor mržnje'". 

Takve optužbe izbačeni HDZ-ovci odbacuju "s gnušanjem i u potpunosti" te navode da kao intelektualci osuđuju svaki govor mržnje, da se njime nikada nisu koristili niti ga odobravali. Tvrde da su poštovali Etički kodeks i Statut stranke te bili argumentirana i konstruktivna kritika postupaka trenutnog vodstva stranke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

VEZANE VIJESTI

Također drže da je objavom poruka s Vibera i Whatsappa povrijeđena njihova tajnost dopisivanja.

Upravo se čita

Image
MARDEŠIĆ I KAPAC

Stric iz Njemačke univerzalan je, a Mardešić i Kapac pretočili ga u film: 'Htjeli smo svima pokvariti uspomenu'

"Nas, intelektualce i domoljube, pokušalo se prokazati i ocrniti kao 'neprijatelje naroda' i naš ugled poštenih građana i obiteljskih ljudi (neki su od nas i branitelji, poduzetnici, povratnici iz iseljeništva) potpuno se pokušao narušiti", ističu u pismu.

"Mi nismo političari, nego obični članovi HDZ-a koji imaju svoj stav i mišljenje o aktualnim političkim događajima, visoko smo obrazovani, slobodnomisleći intelektualci i domoljubi kojima nitko ne treba stavljati u usta što trebaju misliti i govoriti! Pa bio taj predsjednik ili glavni tajnik HDZ-a, nitko nam ne može nametati svoje mišljenje, a još manje ima pravo nametati svoj svjetonazor, suprotan našemu konzervativnom, demokršćanskom svjetonazoru na kojem je naša stranka utemeljena", poručuju isključeni HDZ-ovci.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjećaju da je "čistka" odrađena brzopotezno, na telefonskoj sjednici, a da ih prethodno nitko nije kontaktirao niti od njih tražio očitovanje. Dodaju kako od EPP-a ne očekuju nikakvu “intervenciju” jer će se sami izboriti za demokratizaciju HDZ-a te da žele hrvatsku javnost i članove ohrabriti na iznošenje mišljenja, ideja i stavova.

"Sukladno vladavini prava kao ustavnoj vrednoti Europske unije, takve totalitarne i nedemokratske metode nikako ne smiju postati način političkoga djelovanja u slobodnoj i suverenoj Republici Hrvatskoj!", naglašava se u pismu koje potpisuju Anita Prka Đurašić, Miro Boras, Vedran Černy, Ante Jelčić, Vlado Kolak, Božo Medić, Krasnodar Raguž i Ante Šimunović.

Više s weba

Pročitajte još

Image
dan državne zastave ukrajine

Ukrajinski veleposlanik u Hrvatskoj za RTL: 'Hrvatska je obranila svoju zemlju, obranit ćemo i mi'

Više s weba